Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Strasbourgu

Picula: Hrvatska je jedina članica izvan Schengena koja je izložena valovima izbjeglica

Picula
Foto: Youtube Screenshot
1/2
06.10.2015.
u 14:55

– Kriza nas je stavila pod veliki pritisak i time što je istaknula kako EU institucije funkcioniraju dobro u uobičajenim uvjetima, ali loše i sporo reagiraju na iznenadne probleme – zaključio je Picula.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula sudjelovao je u utorak u raspravi o zaključcima Europskog vijeća 23. rujna, priopćio je njegov Ured. U debati su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Picula je poručio da je ''Hrvatska jedina članica EU koja je izložena valovima izbjeglica, a da istodobno nije i dio schenghenske zone''.

Umjesto solidarnosti suočeni smo s političkim harassmentom, bodljikavom žicom i militarizacijom granice od druge članice EU. Sve se, dakle, svodi na pitanje u kakvoj vrsti društva želimo živjeti i kakvu sliku o sebi Europska unija želi u svijetu – dodao je.

Hrvatski europarlamentarac obratio se i predsjedniku Europske komisije Junckeru.

– Gospodine Juncker, predstavljajući svoj program rekli ste kako EU ima 29 članica. Prostor 29. članice nije nimalo imaginaran jer ga čine nezaposleni i obespravljeni Europljani. Danas tim nesretnim skupinama slobodno možemo dodati i – izbjeglice – rekao je.

Picula je istaknuo da u današnjem svijetu nema više lokalnih ili regionalnih kriza jer sve imaju potencijal globalne krize te da izbjeglička kriza u Europi to itekako potvrđuje.

– Europska unija očito je unutar sebe podijeljena oko ovog problema – samo pet članica prihvaća oko sedamdeset posto izbjeglica! Kriza nas je stavila pod velik pritisak i time što je istaknula kako EU institucije funkcioniraju dobro u uobičajenim uvjetima, ali loše i sporo reagiraju na iznenadne probleme – zaključio je Picula.

Radoš: Schengenski režim se na vanjskim granicama EU-a potpuno raspao

Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš u raspravi na plenarnoj sjednici o izbjegličkoj krizi naglasio je da je ta kriza pokazala slabosti zajedničkih europskih politika, priopćio je ALDE.

Kazao je da politika azila nije politika.

- To je tek protokol koji se ne poštuje. Schengenski režim se na vanjskim granicama EU-a potpuno raspao, a na unutarnjim granicama je dijelom suspendiran. Sjećam se krize devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Tada je Hrvatska, s trećinom okupiranog teritorija i izložena agresiji, sama riješila problem 600 tisuća izbjeglica sa svog područja i iz BiH. To je više izbjeglica nego što je u ovom razdoblju stiglo u EU-dodao je Radoš.

EU tada nije riješila problem rata u BiH. To je riješila jedna strana sila, upozorio je Radoš u govoru na plenarnoj sjednici EP-a, dodajući da je i danas slična situacija.

- Zemlje članice same rješavaju problem izbjeglica s kojim se suočavaju na svom području. A neke vanjske sile, u skladu s vlastitim interesima, rješavaju krizu koja je pokrenula migrantski val. I kao što je rat na području bivše Jugoslavije doveo do zajedničke sigurnosne i obrambene politike, očekujem da će i ova izbjeglička kriza dovesti do novih, boljih zajedničkih europskih politika- poručio je Radoš.

Komentara 19

DU
Deleted user
13:07 06.10.2015.

Pošto nema odgovora,da ponovim još jednom pitanje od jučer: ma li ikog pametnog u ovoj državi da konačno stavi tu žicu na granicu?

GA
Gambit
13:01 06.10.2015.

Razumije li itko ove mudrosti? Rekao je sto svi znamo o RH I Schengenu. Sto se tice drustvu u kojemu zelimo zivjeti, ne bi bilo lose da Picula prvo pogleda sto migranti rade po europi. Takvo drustvo ne zelim. Ako on zeli zivjeti u takvom drustvu, neka otidje u Islamabad.

ZM
zili_mi_ruka
12:51 06.10.2015.

Zamisli tek da je Kavamavko premijer kako bi s njim komunicirao, izbjeglice, kriza sto smo jos ono rekli izbjeglice , ISIS kriza i tako, rekli smo .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije