Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene u ofenzivi

Theresa May, engleska Merkel, nova premijerka?

Foto: Reuters
1/4
01.07.2016.
u 14:28

Boris Johnson povukao se iz utrke za novog premijera pokupivši kritike da neće sam čistiti nered koji je izazvao njegov projekt Brexit

Do referenduma prošlog četvrtka Boris Johnson i Michael Gove bili su najbliži suradnici, prvoborci Brexita, a jučer je ministar pravosuđa Gove matirao raskuštranog bivšeg gradonačelnika rekavši kako Johnson ‘ne može biti vođa ni okupiti tim’.

Svećenikova kći

Johnson se odmah povukao iz utrke za novog premijera Ujedinjenog Kraljevstva pokupivši kritike da neće sam čistiti nered koji je izazvao njegov projekt Brexit. A Gove, koji je puno puta tvrdio da nije materijal za premijera, najavio je da ulazi u utrku za nasljednika Davida Camerona. Vjerojatno to ostavlja čistinu za uspon Therese May, 59-godišnje ministrice unutarnjih poslova. Jedino je Boris Johnson, prema anketama, mogao ugroziti njezin izbor za novu šeficu Konzervativne stranke. May dobiva najviše podrške, a Johnson je tek nešto slabiji.

Gove pak zasad nema izgleda, a upravo je iscurio u javnost i mail u kojem mu supruga, novinarka Sarah Vine, daje detaljne upute za karijeru. May uspoređuju s Angelom Merkel, i ona je iz obitelji protestantskog svećenika, djeluje efikasno, neopterećena ideologijom, a zapamćena je kad su torijevci bili Blairova oporba i kad je rekla da ih doživljavaju kao ‘gadnu stranku’.

Burno je i u redovima laburista, raste pritisak na Jeremyja Corbyna da se povuče s mjesta predsjednika stranke jer se nije dovoljno angažirao da ne dođe do izlaska Velike Britanije iz EU. Za mjesto nove liderice kandidaturu je najavila 55-godišnja Angela Eagle iza koje je duga politička karijera u kojoj je bila zastupnica u parlamentu, ministrica u vladi Gordona Browna i bliska suradnica Jeremyja Corbyna, ministrica biznisa i financija u sjeni. Kad bi May i Eagle zaista preuzele najveće britanske stranke, glavnu riječ u Ujedinjenom Kraljevstvu imale bi žene jer tu je i škotska liderica Nicola Sturgeon. No Eagle bi ipak mogla odustati od rušenja Corbyna, a i mnogi su laburisti uvjereni kako Corbyn, izabran lani u rujnu, još nije dobio šansu pokazati koliko može.

– Jeremy Corbyn nije imao pravu priliku. Ako ti nogu stalno podmeću pripadnici vlastite stranke, teško je poslati pravu poruku – kaže laburist Paul Davis.

Šahistica i lezbijka

Drugi ultimativno traže Corbynovo povlačenje, među njima i senior Tom Watson, koji vjerojatno raščišćava teren za uspon Angele Eagle, nekadašnje šahistice i lezbijke koja je o tome progovorila u intervjuu 1997. U utrci za Cameronova nasljednika su i ministrica Andrea Leadsom, bivši ministar obrane Liam Fox i ministar rada i mirovina Stephen Crabb. Pobjednik će biti poznat u rujnu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije