Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neslužbeni izvori

Talijanski investitori odustali od kupnje Cimosa: Nije ispunjen glavni uvjet

'18.08.2011., Zagreb - Pocetak djelomicnog rusenja i rekonstrukcije nedovrsene zgrade Cimosa na Ljubljanskoj aveniji. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
20.02.2017.
u 17:10

Bez reakcije su i slovenska "loša banka" koja je s DAB-om pregovarala o preuzimanju dijela financijskih obveza prema DAB-u, ali i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek

Talijanski financijski fond Palladio Finanziaria iz Vicenze odustao je od predugovora po kojemu je trebao kupiti koparski Cimos, jer unatoč pregovorima slovenske i hrvatske strane nije ispunjen njegov glavni uvjet - da se prije ulaska u vlasništvo riješi pitanje Cimosova duga prema nekadašnjoj Riječkoj, banci koji je preuzela hrvatska Agencija za sanaciju banaka i zaštitu depozita (DAB), objavili su u ponedjeljak pozivajući se na neslužbene izvore Slovenski radio i javna televizija.

U koparskoj tvrtki za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju za sad ne žele komentirati tu vijest.

Bez reakcije su i slovenska "loša banka" koja je s DAB-om pregovarala o preuzimanju dijela financijskih obveza prema DAB-u, ali i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek koji je u više navrata zadnjih tjedana o rješenju tog pitanja pregovarao s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem te do prije nekoliko dana davao optimističke izjave da će se sporazum finalizirati u roku nekoliko dana, objavili su slovenski mediji.

Slovenski radio navodi kako su sindikalni čelnici u Cimosu razočarani takvim razvojem događaja, ali da su ga očekivali i da smatraju kako je poduzeće zadnjih godina loše vođeno.

Po navodima slovenskih medija, odustajanje talijanskog interesenta ne znači da će Cimos i njegove tvrtke u Istri odmah otići u stečaj, jer već ranije ugovoreni poslovi osiguravaju zaposlenost do kraja godine, ali je Cimos ovih dana trebao zaključiti nove poslove s naručiteljima, što je nakon odustajanja talijanskog investitora dovedeno u pitanje.

Ministri Počivalšek i Marić bili su se dogovorili da se problem duga Ciosa bivšoj Riječkoj banci čija je glavnica 20 milijuna eura riješi izvansudski, tako da ga slovenska "loša banka" DUTB otkupi za 7 milijuna eura, ali su se naknadno navodno pojavili problemi oko interpretacije njihova dogovora treba li Palladio Finanziaria jamčiti da  tri pogona Cimosa u Istri neće smanjivati broj zaposlenih i obujam poslova u roku dvije godine ili kraće te je li za to potrebno osigurati pravnu obvezu talijanskog investitora ili samo njegovo obećanje da će nastojati da to ispuni.

>> Italija otkrila katastrofalne razmjere štete koju su u samo šest mjeseci prouzročili potresi

Komentara 4

RP
rpzagreb
17:49 20.02.2017.

Imali smo vrhunskog i nadasve iskusnog pregovarača Marića.

HA
hanzi
10:56 21.02.2017.

Cimos je zrel za stečaj. Politiki delajo še samo dodatno škodo.

PR
prepri43
13:55 01.03.2017.

Vrijeme u kojemu su vlade kupovale radna iliti neradna mjesta je za nama.Sve tvrtke koje ne donose dobit moraju u stečaj! Kad mogu stotine tisuća u potragi za radnim mjestom odlaziti u inozemstvo zaštićivati neke kao ličke medvjede je nepošteno.Srbi i Slovenci plačaju silne milijune tuđim tvrdkama Fiatu i Renaultu samo da sačuvaju radna mjesta, a pitanje je dokle će se ta glupost isplatiti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije