Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Svi diplomati u EU moraju vam pomoći kao svojim državljanima

Hrvatska putovnica
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
21.04.2015.
u 15:00

I hrvatski građani koji se zateknu u državi u kojoj Hrvatska nema predstavništvo lakše će moći potražiti pomoć diplomata neke druge države EU

Nakon tri godine pregovaranja države EU usvojile su jučer direktivu o konzularnoj zaštiti koja objašnjava kako i gdje građani EU zatečeni u problemu u državi izvan EU mogu dobiti konzularnu pomoć od veleposlanstva ili konzulata druge države EU koja nije njihova domovina.

I hrvatski građani koji se zateknu u državi u kojoj Hrvatska nema predstavništvo lakše će moći potražiti pomoć diplomata neke druge države EU jer nova direktiva propisuje da im ti diplomati moraju pružiti pomoć jednako kao što pružaju svojim državljanima. U takvom slučaju diplomati kontaktiraju i domovinu državljanina kojemu pomažu.

>>Direktiva o presumpciji nevinosti zabranit će osudu prije presude

>>Rasprava o prijedlogu nove direktive o zaštiti poslovnih tajni

Komentara 2

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
15:14 21.04.2015.

prazno slovo na papiru, tu u europi nam uvode zabrane zapošljavanja a mislite da će nam pomagati na drugom kraju svijeta....

DU
Deleted user
09:17 25.04.2015.

hrvatska placa veliku cijenu diplomacije koja neradi nista ,mozda vise u privatne svrhe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije