Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dame igraju žestoko

Sudbina EU ovisi o ove četiri žene

žene
Foto: Pixsell
1/5
20.04.2017.
u 21:00

Britanska premijerka zahtjevom za prijevremenim izborima odigrala je šokantnu igru. Još tri političarke ove godine igraju na velike uloge, a one su Marine Le Pen, Angela Merkel i Nicola Sturgeon

Britanska premijerka Theresa May prije dva dana zaista je šokirala cijelu naciju svojom odlukom da Velika Britanija 8. lipnja izađe na prijevremene parlamentarne izbore. Još prije koji tjedan ona je kategorički odbijala i samu pomisao na prijevremene izbore, no došlo je do radikalnog obrata.

Izuzetno je važan podatak da je njezina Konzervativna stranka u velikom usponu i da već jako dugo nije imala potporu od 43 posto. S druge strane, oporbeni laburisti stoje vrlo loše, s jedva 25 posto potpore. Ovi podaci upućuju na to da bi May mogla kapitalizirati trenutak i osnažiti poziciju stranke, ali i sebe osobno. Ona, naime, nikada nije bila premijerski kandidat na izborima, već je preuzela stranku nakon ostavke Davida Camerona. Britanski mediji navode kako je popularnost konzervativaca i Therese May sada potpuno usporediva s popularnošću koju je imala Margaret Thatcher uoči njezine premoćne pobjede 1983. godine. Ako May i ne dobije puno veći broj zastupnika, to za nju nikako neće biti poraz zato što će ona na ovim izborima dobiti potpuni legitimitet da na svoj način vodi proces izlaska Velike Britanije iz EU.

Karizmatična Nicola

U sljedeće dvije godine ona će morati donositi vrlo teške odluke i pristajati na škakljive kompromise. Neki komentatori tvrde da je ona ovaj potez povukla kako bi se riješila onih koji se zalažu za tvrd i beskompromisan Brexit, što bi Veliku Britaniju moglo skupo stajati. Iako britanskoj javnosti nije iznijela svoj plan provođenja Brexita, pa birači uglavnom i ne znaju kako će ona to raditi, May se nada da će 8. lipnja, na temelju onog što je do sada odradila, dobiti puno povjerenje nacije da je vodi kroz ovaj povijesni proces.

Čini se da ni Bruxellesu nije mrsko što će Britanci na izbore. I tamošnji dužnosnici smatraju kako će premijerka nakon njih dobiti jači politički mandat koji će joj omogućiti da vodi kontrolirane, jasne i predvidljive pregovore o razdruživanju. Ona je povukla veliki i možda presudan potez za svoju političku karijeru, no još tri dame europske politike ove će godine imati vatrena krštenja.

Liderica francuske krajnje desnice Marine Le Pen već u nedjelju navečer znat će koliku potporu ima među biračima. Iako svi tvrde da ona nema nikakvih šansi da pobijedi u drugom krugu i postane predsjednica, nakon predsjedničkih, a osobito nakon parlamentarnih izbora u lipnju, ona će znati koliko je uspješna bila i u kojoj će mjeri njezina stranka imati utjecaja na politiku u sljedećih pet godina.

Lidericu Škotske nacionalne stranke Nicolu Sturgeon neki već sada vide kao karizmatičnu političarku. Nije čudo što je ona sa širokim osmijehom dočekala šokantan obrat u Londonu. Ona prijevremene izbore vidi kao Bogom danu priliku da još čvršće konsolidira Škotsku i da je konačno pripremi za trnovit put prema nezavisnosti i prema povratku u EU iz koje Škoti ne žele ni izaći.

U parlamentu u Londonu njezina stranka drži 54 od 59 mjesta koja pripadaju Škotskoj. Osvajanje svih 59 mjesta dalo bi joj vjetar u leđa i legitimitet da ponovno raspiše referendum o nezavisnosti.

Njemačku kancelarku Angelu Merkel izbori čekaju 24. rujna. Trenutačno njezin CDU uživa 34 posto potpore, a SPD s kojim je CDU u velikoj koaliciji, ima 30,5 posto potpore birača. Ako ne bude većih kriza i političkih potresa, velika koalicija na čelu s Merkel vladat će njemačkom i u sljedeće četiri godine.

– U ovako nesigurno međunarodnom okruženju bilo bi iznimno opasno kada bi Angela Merkel izgubila na izborima – kazao je Elmar Brok, šef odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Da bi raspisala prijevremene izbore, Theresa May treba dvotrećinsku potporu u parlamentu u kojem ima 650 mjesta. Jučer je u donjem domu vođena žestoka rasprava tijekom koje su frcale optužbe. No tijekom dana postalo je jasno da će premijerka dobiti potporu i da su sve stranke na terenu već započele kampanje. Parlament je izglasao raspisivanje izbora i to s 522 glasa za.

Britanski tabloid The Sun na jučerašnjoj naslovnici May je nazvao “plavim ubojstvom”, a kao njezine žrtve nabrojili su laburiste, ali i pobunjenike unutar njezine vlastite stranke, osobito tvrde “brexitere”.

>>Britanska premijerka May aktivirala Brexit: Ovo je jedinstvena prilika za Ujedinjeno Kraljevstvo!

>>Merkel mora platiti 736 tisuća eura za izbjeglice

Komentara 25

LA
Laura Anny
21:12 20.04.2017.

Mislim da izbori u Francuskoj 23/4 i 7/5 mogu dati odgovor sto ce biti sa EU.

Avatar tigarbbb
tigarbbb
21:22 20.04.2017.

Pobijedi li LE PEN europa se raspada,od toga strahuju njemci

Avatar Knez_Pavle
Knez_Pavle
22:01 20.04.2017.

Enormne koristi od EU su do sada imale Nemačka i UK. Ironija je da potonja izlazi. Ja sam glasao za "remain" i to odmah 1. juna poštom, ali sam eto na gubitničkoj strani, uglavnom jer su studenti podbacili, teško imm bilo da se cimaju do mesta prebivališta... Elem, Francuska je druga priča. Oni nisu prvi ni u čemu, a to im smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije