Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Strah od TTIP-a i dalje je jak, pregovori su transparentniji

ttip
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
24.05.2016.
u 23:30

Suficit sa SAD-om povećao bi hrvatski izvoz u SAD 25 %, a uvoz iz SAD-a 16 %, kazao je jučer hrvatski eurozastupnik Ivo Stier

Europa je i dalje u strahu od GMO-a, piletine oprane klorom, govedine s hormonima rasta, propasti malih poduzetnika..., jedino što se posljednjih godinu dana o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između EU i SAD-a, iza kojih je već 13 rundi pregovora, ipak govori transparentnije nego dosad, čulo se na jučerašnjoj konferenciji “TTIP: što donosi Hrvatskoj, EU i svijetu” u organizaciji predstavništva EK u Hrvatskoj i ureda za informiranje EU parlamenta. Ambiciozni sporazum EU bi u trgovini sa SAD-om do 2027. donio dodatnih 119 mlrd. eura, a SAD-u 96 mlrd. godišnje. Što se tiče RH, suficit sa SAD-om povećao bi se 25 %, a uvoz iz SAD-a 16 %, kazao je eurozastupnik Ivo Stier. Govori li se o strateškoj strani TTIP-a, 2050. samo bi pak Njemačka od zemalja EU ostala u TOP 10 najvećih ekonomija svijeta – i to na začelju, a sada su ih četiri.

No kako je globalizacija sveprisutna, pitanje je samo hoće li EU određenu crvenu liniju u zaštiti potrošača prijeći uskoro sa SAD-om ili čekati da joj ekonomije poput Kine uskoro postavljaju standarde, čulo se jučer. Europarlamentarac Tonino Picula naglašava da brojka od 800 mil. ljudi pod TTIP-om ne znači puno, samo 12 % svjetskog stanovništva, ali je ono na najdinamičnijem političko-ekonomskom prostoru, koji nameće pravila i ostalima. Stoga pregovaračke pozicije sa SAD-om moraju biti usklađene sa svim članicama, jer je na ispitu vjerodostojnost EU. To znači da se, slažu se njegovi kolege Davor Škrlec, Biljana Borzan i Dubravka Šuica, neće ići ispod standarda koji u EU već vrijede i po pitanju zdravlja, zaštite okoliša, voda..., što je potvrdio i Christian Burgsmüller, član kabineta povjerenice EK za trgovinu.

Prema nedavno objavljenoj studiji utjecaja TTIP-a na RH, koju su za MVP izradili američki PwC i Centar za međunarodni razvoj, imat ćemo obostranih trgovinskih koristi sa SAD-om, veće nego ih za RH vidi bruxelleska studija za sve članice EU. Marina Škrabalo, predstavnica GONG-a i pokreta za zaustavljanje TTIP-a, kaže kako se studija nije takla glavnih problema poput konkurentnosti hrvatskih poduzeća na tržištu EU, nakon što na njega uđu i američka, kao i što će se tada događati na našem tržištu. K tome, upozorava ona, radila ju je tvrtka koja je najveći lobist s američke strane u Bruxellesu.

Komentara 4

TE
texas
07:15 25.05.2016.

NE TTIP !!! nije transparentno. čim skrivaju o čemu i kako točno piše u tim ugovorima,nije dobro. Štetno za dušu i tjelo!!!!

OB
obivankenobi
11:49 25.05.2016.

O tome se nista ne zna osim da ce "otvoriti radna mjesta". Kad vam to obecaju (ponovo) znajte da lazu.

Avatar superhik74
superhik74
18:45 01.06.2016.

TTIP je pokusaj totalne kolonizacije EU od strane imperija kaosa, zato se sve i odvija u najvecoj tajnosti da se gradjane dovede pred gotov cin. Birokrate je lako potkupiti ali je teze zavarati 500 miljuna gradjana od kojih neki imaju nesto u glavi pa im se tesko mogu prodavati bajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije