Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon niza napada

Strah od napada prazni manifestacije po Njemačkoj

Napad u Ansbachu
Foto: Reuters
1/7
25.07.2016.
u 17:10

„Mi pokušavamo potištenu atmosferu odagnati pojačanim sigurnosnim konceptom“, kaže glasnogovornik tradicionalnog Libor festivala u gradu Paderbornu u Vestfaliji

Brojne javne manifestacije u Njemačkoj, uključujući festival Richarda Wagnera koji počinje u ponedjeljak, održavaju se u ozračju straha zbog niza napada posljednjih dana i organizatori ljetnih festivala govore o smanjenom broju posjetitelja.

"Dobro smo pripremljeni i sigurnosne mjere su pojačane“, rekao je direktor festivala Richarda Wagnera u bavarskom Bayreuthu Holger von Berg uoči premijere opere "Parsifal“ kojom se otvara ovogodišnji festival. Wagnerov festival, koji slovi za jedan od najznačajnijih kulturno-društvenih događaja u Njemačkoj, bit će otvoren u ponedjeljak predvečer bez uobičajenog defiliranja poznatih po crvenom tepihu i tradicionalnog bala u organizaciji bavarskog premijera.

Predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer je, kao domaćin bala, još u subotu otkazao ovu svečanost zbog pokolja koji se u petak navečer dogodio u Muenchenu kada je 18-togodišnjak u ubilačkom pohodu usmrtio devetero osoba te na kraju počinio samoubojstvo.

Napetosti su dodatno pojačane pošto se u nedjelju navečer raznio 27-godišnji Sirijac u bavarskom Ansbachu, oko stotinjak kilometara od Bayreutha, ozlijedivši 12 osoba. Prema trenutnim saznanjima istražnih organa pretpostavlja se da se Sirijac digao u zrak zbog prijetećeg protjerivanja iz Njemačke i odbijenog zahtjeva za azilom.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann je prije toga govorio i o mogućoj islamističkoj pozadini ovog samoubilačkog čina.

Ova dva događaja, kao i napad mladog afganistanskog izbjeglice prošlog ponedjeljka u lokalnom bavarskom vlaku stvorili su atmosferu straha koja se osjeti i po smanjenom broju posjetitelja brojnih manifestacija pod otvorenim nebom koja su vrlo popularna tijekom čitavog ljeta u Njemačkoj.

Nepuna dva mjeseca uoči održavanja najpoznatijeg njemačkog narodnog slavlja, Oktoberfesta u Muenchenu, organizatori brojnih manifestacija diljem Njemačke javljaju o drastično smanjenom broju posjetitelja od očekivanog.

„Primijetili smo direktnu povezanost s napadima diljem Njemačke ali i u Nici“, rekao je Thomas Koenig, organizator Rajnskog slavlja u Duesseldorfu. Slavlje je posjetilo 600.000 posjetitelja manje od očekivanog. Samo na završni vatromet na obali Rajne je pristiglo 200.000 posjetitelja manje nego što je to uobičajeno. Organizatori gradskih slavlja i uskraćivanjem tradicionalnih dijelova programa poput pucanja iz mužara, reagiraju na tragedije koje su se nizale prošlih tjedana.

„Mi pokušavamo potištenu atmosferu odagnati pojačanim sigurnosnim konceptom“, kaže glasnogovornik tradicionalnog Libor festivala u gradu Paderbornu u Vestfaliji. I organizatori ostalih manifestacija poput najvećeg narodnog slavlja u Njemačkoj „Kirbaja u Crangeu“ u Ruhrskoj oblasti, koje godišnje posjeti preko 4 milijuna posjetitelja, reagiraju angažmanom dodatnog sigurnosnog osoblja.

No istodobno se upozorava i na opasnost da strah od napada ne paralizira normalan život.

„Uvijek moramo paziti na to da ne počnemo svoju slobodu ograničavati zbog sigurnosti jer ćemo u jednom trenutku ostati bez te iste slobode na koju smo ponosni“, rekao je ministar unutarnjih poslova najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije Ralf Jaeger.

>> Policija otkrila mogući razlog napada u Ansbachu: 'Tražio je zaštitu pa počinio gnjusni zločin'

Komentara 7

MM
mao.mio211
17:40 26.07.2016.

Ovako će biti i u Hrvatskoj ako nastavimo primati migrante u okviru Briselskih kvota.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
19:25 25.07.2016.

goni bandu nazad!!!

Avatar d-ano
d-ano
23:25 30.07.2016.

,,,prica mi prijatelj iz njemacke ako nemas mjesta u za sjest u Busu dovoljno je lagano rec alafuekber mjesto s e nadje voma brzo,,,skoro se isprazni bus,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije