Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska opet blokira Srbiju?

Srbija se nada otvaranju još 3 poglavlja, iako nema suglasnost Hrvatske

Kolinda Grabar-Kitarović, Aleksandar Vučić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
06.12.2016.
u 17:49

– Ponosan sam na činjenicu da nam je baš Njemačka izrazila podršku, makar se neki iz drugih zemalja naljutili, rekao je Vučić

Europska komisija očekuje da će države članice EU 13. prosinca otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, no dok je otvaranje poglavlja 5. o javnim nabavama praktički već usuglašeno, postoje rezerve najmanje dviju članica, među kojima je i Hrvatska, oko otvaranja poglavlja 25 i 26 o znanosti, obrazovanju i kulturi, neslužbeno doznaje Večernji list u Bruxellesu.

Druga država članica koja izražava rezerve je Bugarska. Premijer Srbije pohvalio se danas u Beogradu kako je obaviješten da Njemačka daje potporu za otvaranje triju novih pregovaračkih poglavlja do kraja godine. 

– Ponosan sam na činjenicu da nam je baš Njemačka izrazila podršku, makar se neki iz drugih zemalja naljutili, ali podrška jedne Njemačke zaista mnogo znači – rekao je Vučić. Hrvatska je, podsjetimo, ljetos bila posljednja država članica EU koja je dala zeleno svjetlo za otvaranje dvaju važnijih poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i temeljnih prava i sloboda. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je, na marginama sastanka u NATO-u u Bruxellesu, ovako odgovorio na pitanje hoće li Hrvatska dati podršku za otvaranje novih triju poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom:

– Mislim da je naš povjerenik (europski povjerenik za susjedstvo Johannes Hahn, op.a.) jučer u Beogradu govorio ne samo uime Komisije, nego svih država članica. Mi smo se i prije njegova puta u Beograd čuli. On je sve jasno objasnio i poslao jednu poruku ohrabrenja za ispunjavanje svih potrebnih reformi na putu Srbije prema EU. I to je poruka koja odražava i stanovište država članica EU, pa tako i Hrvatske.

>> Hrvatska se protivi da Srbija otvori poglavlja 25 i 26

Komentara 54

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
00:17 07.12.2016.

Ne mogu da objasnim citateljima portala koliko nas ne zanima sta misli Hrvatska. Odakle vama ideja da nesto znacite u medjunarodnim odnosima? Pa nema vise Tita i Jugoslavije, sad ste samo mala rasprodata Hrvatska. Na zalost, mi smo, moram priznati, jos gori.

DU
Deleted user
18:23 06.12.2016.

Tako smo se medijski napuhavali da ćemo im blokirat član 23. Kovač se zaklinjao pred kamerama da to neće dopustit, a nije ni znao da im je to Merkelica već bila odobrila. Ovi članci su besmisleni spinovi, jer se mi za to apsolutno ništa ni ne pitamo.

GV
golub Vaso
23:39 06.12.2016.

za mjesec dana skidamo gaće i pustamo srbiju, zna se odakle su naši vazali instalirani na vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije