Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istekao rok

Sporazum CETA ušao u produžetke – Valonci još ne žele popustiti

ceta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.10.2016.
u 22:00

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade zapeo jer valonski političari smatraju da nosi negativne aspekte globalizacije

CETA, sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, trebao je biti svečano potpisan sutra na europsko-kanadskom summitu u Bruxellesu, no zbog protivljenja belgijske pokrajine Valonije danas poslijepodne izgledalo je kao da od potpisivanja neće biti ništa. Ipak, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker još je danas prijepodne zvučao optimistično kad je najavio kompromis s Valoncima.

Kako je dan odmicao, to se još nije dogodilo (barem ne do zaključenja ovog izdanja), iako je Komisija nastojala ponuditi ustupke valonskom parlamentu. Kanadski premijer Justin Trudeau vjerojatno neće dolaziti u Bruxelles, no kako se danas još nije znalo hoće li se dogoditi prekretnica u posljednji tren tako je i Trudeau čekao napet kao puška, spreman naložiti paljenje motora na zrakoplovu čim iz Bruxellesa stigne signal.

Valonija je jedna od triju regija u Belgiji čiji regionalni parlamenti imaju ovlasti obično rezervirane ekskluzivno za nacionalne parlamente. Potpisivanje CETA-e zapelo je jer valonski političari ne žele prihvatiti sporazum za koji smatraju da nosi sa sobom negativne aspekte globalizacije. Ipak, jedan drugi belgijski regionalni čelnik rekao je danas da očekuje da će problem uskoro biti riješen.

– Uvjeren sam da će Belgija uskoro moći potpisati CETA-u. Napredovali smo u pregovorima – rekao je Oliver Paasch, lider njemačke jezične zajednice u Belgiji, koja također ima svoj parlament.

>> U EU se 2000 gradova proglasilo slobodnim od TTIP-a i CETA-e

Komentara 1

PR
Prekobrda
01:42 27.10.2016.

Pod hitno treba donjeti zakon kojim se zabranjuje vladi potpis bilo kakvog sporazuma bez referenduma na kojem je izlaznost ispod 75%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije