Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička paraliza

Ponovljeni izbori u Španjolskoj nisu donijeli prednost niti jednoj strani. Hoće li se to dogoditi i u Hrvatskoj?

Supporters of the coalition Unidos Podemos (Together We Can),  look on after results were announced in Spain's general election in Madrid, Spain, June 27, 2016. REUTERS/Andrea Comas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.06.2016.
u 17:02

Ponovljeni izbori nisu donijeli prednost niti jednoj strani. Hoće li se to dogoditi i u Hrvatskoj?

Politička paraliza Španjolske ulazi očito u drugo poluvrijeme, a izvanredni izbori održani tijekom vikenda nisu donijeli znatnije promjene na političkoj sceni. Naime, i sada su, baš kao i na izborima u prosincu prošle godine, glasovi birača i mjesta u parlamentu tako raspoređena da ni jedna stranka samostalno nema većinu i ne može složiti vlast, a dogovora nema...

Nema dogovora

Iako su mu ankete predviđale gubitak izbora, tehnički premijer Mariano Rajoy učvrstio je svoj položaj u parlamentu. Njegova konzervativna Narodna stranka PP sada ima 137 zastupnika u parlamentu, 14 više nego što su ih dobili na izborima u prosincu prošle godine. Ipak, još uvijek nedovoljno za formiranje vlade i iznadpolovičnu većinu u parlamentu (176 mandata), koji broji 350 zastupnika. Drugi su po snazi socijalisti, koji su sada na 85 zastupnika, pet manje nego na prosinačkim izborima. Treći je Podemos Pabla Iglesiasa, koji kontrolira 71 zastupnika. Iako su u koaliciji sa socijalistima, ni ove dvije lijeve struje zajedno ne mogu odnijeti prevagu u parlamentu. Uz ova tri “velika igrača”, tu je još i Ciudadanos, liberalna stranka s 32 zastupnika.

Mariano Rajoy već je objavio kako on, kao relativni pobjednik izbora ima pravo na kontinuitet, odnosno na sastavljanje vlade koja bi Španjolsku trebala voditi u sljedeće četiri godine. Ne Pedro Sanchez, vođa španjolskih socijalista, Rajoya ne želi ni vidjeti, a kamoli s njim razgovarati o mogućoj tehničkoj potpori. No, ako ne želi Sanchez, ne znači to da ne žele ni ostali socijalisti koji su prije izbora očekivali znatno bolji rezultat. Guilliermo Fernandez Vara, socijalistički vođa pokrajine Extremadura, ustvrdio je kako bi bilo pošteno poduprijeti Rajoya i ući u veliku koaliciju.

– To je ono što su nam poručili birači, i to je ono što trebamo učiniti – ustvrdio je Vara, da bi tajništvo socijalista odmah istaknulo kako on nastupa u vlastito ime te kako socijalisti neće podržati Rajoya.

Po dva treća puta

Sve to uvelike nalikuje na situaciju u Hrvatskoj gdje se za “slobodni prostor” između HDZ-a i SDP-a bore stranke tzv. trećeg puta. Eventualnim izborom proeuropskog Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a bit će djelomično popravljena slika u javnosti ove stranke, no još uvijek će biti puno slobodnog prostora za stranke koje se deklariraju alternativom na političkoj sceni Hrvatske. I tu će se voditi najteža borba jer će se za svaki glas velikim strankama razočaranih glasača boriti Most i Živi zid. Most je još prije nekoliko mjeseci bio načete popularnosti, no sada mogu reći kako su se odrekli vlasti samo kako bi zaštitili Hrvatsku od pljačke. Živi zid s druge strane slovi kao zaštitnik potlačenih iako nemaju rješenje ni za jedan problem. Kako god bilo, nadamo se da nećemo završiti kao Španjolska.

Komentara 14

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
17:17 28.06.2016.

Ovakvi rezulatai izbora po cijeloj Europi su rezultat višegodišnjeg ispiranja mozgova televizijama i sadržajima tipa "rtl" i slično....jer kako drukčije objasniti dobre rezultate stranaka tipa Podemos, Siriza i slični....kao ekipa želi da ih vode šatro beskućnici a u stvari podkapacitirani prodavači magle....to je isto kao da u pilotsku kabinu strpaš vozača autobusa jer je on kao jeftiniji, letjet će on ali do kada

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
17:34 28.06.2016.

Nedavni Brexit je najbolji dokaz da se narodu mora dati vlast ali samo posredno, nikako direktno, jer prosječan birač je ustvari slabo obrazovan, neupućen, mediokritet po svim linijama, ali to nije problem, birači su svugdje slični, ono što čini razliku između uspješnih i neuspješnih država je politička elita, a zemlja u kojoj Miro Bulj dođe u poziciju da postane dio iste je ustvari u gadnom problemu

B2
bokida 2
17:31 28.06.2016.

Kod nas će biti najmanje kao na prošlim izborima, iako bi stranke desnog centra trebale donjeti prevagu. Povratak SDP-a bi mogao još pojačati velikosrpski ekstremizam koji se pojavljuje pod raznim antifašističkim udrugama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije