Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolone

Slovenci imaju plan za gužve na granicama s Hrvatskom. Ovo su mjere koje donose već ovaj tjedan

granica
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
24.04.2017.
u 16:17

"Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze, kazao je državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga

Slovenija će već ovaj tjedan uvesti tehničke mjere radi smanjenja kolona na granici s Hrvatskom kako bi olakšala život lokalnih stanovnika pred blagdane kad se zbog sustavnih šengenskih kontrola opet očekuju teškoće u prometu, najavio je danas visoki dužnosnik.

Uredba Europske unije o sustavnoj kontroli šengenske granice izazvala je goleme kolone na graničnim prijelazima za uskrsne blagdane i izazvala zabrinutost za turističku sezonu te su zaredali pozivi slovenskim vlastima da ih zamijeni blažim ciljanim kontrolama.

Uvest će se tehničke mjere i infrastruktura, najavio je državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga nakon sastanka s gradonačelnikom Brežica Ivanom Molanom.

Dogovoreno je da se teretni promet usmjerava na velike granične prijelaze poput Bregane/Obrežja, kako bi se lokalno stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi, rekao je Molan.

Teretni promet autocestama će usmjeravati policija i služba za autoceste DARS prema velikim prijelazima, a na manje prijelaze bit će usmjeravani putnički automobili.

Špenga je rekao da će slovenska policija već ovaj tjedan pristupiti postavljanju signalizacije za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, uključujući semafore na prijelazima, kako ne bi nastajale velike kolone i gužve.

"Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze, kazao je Špenga.

Postavit će se i sanitarni čvorovi za putnike i mobilni sanitarni uređaji, rekao je.

"Naš cilj je da izmijenjena šengenska uredba ima što manje utjecaja na život lokalnih stanovnika i na putnike koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom", kazao je.

Mjere bi trebale biti provedene do četvrtka kad zbog dana Osvobodilne fronte (OF), koji se u Sloveniji nakon osamostaljenja slavi kao neradni državni praznik nazvan Dan otpora okupatoru, počinju "produljeni" prvosvibanjski praznici.

Tih dana mnogo Slovenaca, turista, izletnika kreće prema Hrvatskoj, kao i slovenskih građana koji u Hrvatskoj posjeduju nekretnine.

"Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati osigurati potrebne kadrovske i tehničke resurse, te potrebnu infrastrukturu na graničnim prijelazima. I to će biti svojevrstan test u njihovoj želji da što prije postanu dio Schengenskog područja", kazao je Špenga.

>> Kako su hrvatski građani lakše ulazili u Sloveniju i EU dok nismo bili članica Unije? To je zaista apsurd!

>> Slovenija zna da gužvama šteti i svojim građanima i ekonomiji

Komentara 91

NO
nonasur
16:33 24.04.2017.

Kad vlada planira da uđemo u šengenski prostor? Što se toliko čeka s tim? Slovenija je nakon 3 godina od ulaska u EU bila u šengenu. Isto i Češka, Slovačka, Mađaraska... Mi nakon skoro 4 godine u EU nemamo pojma ni otprilike kad bi trebali ući. Bravo za sdphdz 'elite'.

DO
dopizdilomi
17:11 24.04.2017.

Opet netko laže. Nisu gužve nastale na ulazu u Shengen nego na izlazu. Tzv. tehnička rješenja neće donijeti ništa jedino će malo ubrzati zbog svojih slovenaca koje očekuju u većem broju. Kada sam rekao da mi moramo na granici usporiti pa neka im kolone budu do Ljubljane onda su me ismijali. To je jedini način.

CH
ChuckNoris
16:42 24.04.2017.

Te dodatne kontrole su izazvane umjetno. Prije par Dana Sam bio na Bregani I slovenski sluzbenik je ocito bez razloga odugovlacio sa vracanjem osobne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije