Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBLJANSKA BANKA

Slovenija: Imamo teškoće s verifikacijom zahtjeva iz BiH za povrat devizne štednje

Ljubljanska banka
Foto: Anto Magzan/Pixsell
04.02.2016.
u 23:30

Slovenija tvrdi da joj je dokumentacija o staroj deviznoj štednji Ljubljanske banke u Sarajevu nedostupna jer je banku 1993. nacionalizirala vlada BiH

Slovenija je obavijestila Vijeće Europe da ima teškoće s verifikacijom podataka vlasnika stare devizne štednje Ljubljanske banke u Sarajevu za provedbu zakona kojim je njima i štedišama u Hrvatskoj priznala pravo povrata devizne štednje, objavila je danas Slovenska televizija.

Vijeće Europe zaduženo je za praćenje provedbe tog zakona koji je donesen lani sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, prema čijem pravorijeku štediše Ljubljanske banke treba tretirati jednako bez obzira jesu li štedjeli u podružnicama banke u Sloveniji, kojima je Ljubljana isplatila štednju, ili izvan nje u vrijeme pred raspad nekadašnje Jugoslavije.

Prema informaciji Slovenske televizije, Slovenija tvrdi da joj je dokumentacija o staroj deviznoj štednji Ljubljanske banke u Sarajevu nedostupna jer je banku 1993. nacionalizirala vlada BiH. Postupak predaje zahtjeva za povrat devizne štednje započeo je početkom studenog prošle godine, a kako se doznaje u prva dva mjeseca pristiglo je skoro 20.000 zahtjeva. Zahtjevi za povrat štednje mogu se podnositi do kraja 2017., a Slovenija je obećala da će prve isplate onima kojima se dokaže da je evidencija točna početi isplaćivati u drugom kvartalu ove godine. Slovenija računa da će cijeli trošak povrata stare devizne štednje štedišama izvan Slovenije iznositi skoro 400 milijuna eura, u što su uključeni i troškovi vezani uz verifikaciju zahtjeva.

Sredstva su osigurana u proračunima za iduće dvije godine. Prema podacima Ljubljanske banke, neisplaćena glavnica s naslova stare devizne štednje u Hrvatskoj i BiH iznosi 258 milijuna eura. Za razliku od dubioza vezanih za dokumentaciju štediša iz BiH i njihovih pravnih nasljednika dokumentacija bivše Ljubljanske banke Zagreb je "čista", pa se računa da s verifikacijom zahtjeva njenih štediša neće biti problema.

>> I slovensko veleposlanstvo u Zagrebu ovjerava potpis za 19 €

>> Ispred poslovnice Ljubljanske banke došlo do gužve

Komentara 2

RU
Rudolf1965
12:39 06.02.2016.

Koliko je ljudi doživjelo infarkte i moždane udare zbog slovenske pljačke životnih ušteđevina? I sad kada konačno moraju vratiti pokradeno, izvrgavaju presudu i samovoljno odlučuju da će vratiti samo glavnicu /kamata ispod 2%/ i to im nije dosta nego naa sve načine žele smanjiti broj zahtjeva za povrat razno raznim dezimformacijama koje puštaju u javnost. Interesantno kako za našu vladu tako i za ostale pa čak i u EU oni su "demokrate" ...... Njih čak ni "antifašisti" ni njihova zemljakinja Teršelič/Dokumenta ne propitkuje o 10000 "izbrisanih ", o žici na hrvatskom teritoriju.... čudna mi čuda.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:18 06.02.2016.

Nama zlovencima je lijepo bilo u YU kad smo glumili japance a ova situacija da smo svoji na ničemu nikuda ne vodi. In smo jako zaboravni kad treba vrnut nazaj novce ker smo pokrali ljudima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije