Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokiraju Brexit?

Škotska premijerka: Od zastupnika ću tražiti odbijanje izlaska Velike Britanije iz EU

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon
Foto: Reuters
1/5
26.06.2016.
u 13:46

Dan nakon objave službenog rezultata škotska premijerka potvrdila je da je u planu i novi referendum o škotskoj nezavisnosti.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je u nedjelju za BBC kako bi škotski parlament mogao blokirati izlazak Velike Britanije iz Europske unije. 

Na referendumu u četvrtak na kojem je Velika Britanija s 52 naprema 48 posto odlučila napustiti Europsku uniju za ostanak je glasovalo 62, a za izlazak 38 posto Škota. 

Predsjednica Škotske nacionalne stranke rekla je kako će od zastupnika u škotskom parlamentu tražiti da odbiju dati svoju "zakonodavnu suglasnost". 

Sturgeon, čija stranka drži 63 od 129 mjesta u škotskom parlamentu, na pitanje o idućim koracima škotskog parlamenta rekla je kako je vrlo vjerojatno da će izlazak Velike Britanije zahtijevati izglasavanje suglasnosti na kojem će ona od zastupnika parlamenta "svakako" tražiti da glasuju protiv. 

Ako će škotski parlament o tome rasuđivati na temelju onoga što je najbolje za Škotsku, tada ta opcija mora biti na stolu, smatra Sturgeon, koja je ranije u nedjelju izjavila da će sa svojim kolegama idućeg tjedna započeti razgovore s Bruxellesom o ostanku Škotske u Europskoj uniji. 

Dan nakon objave službenog rezultata škotska premijerka potvrdila je da je u planu i novi referendum o škotskoj nezavisnostiŠkoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. s 55,3 posto glasova odlučili ostati dio Velike Britanije. 

Komentara 10

TH
than
14:30 26.06.2016.

Tu je sada jako zanimljivo. UK je izglasala izlazak, ali Skotska je izglasala ostanak. Kao i Sjeverna Irska. Jedino sto Skotskoj ostaje je referendum o izlasku, odnosno ostanku u UK nakon ovog referenduma.

BE
berava
14:15 26.06.2016.

Englezi su izabrali a vi Skoti imate pravo traziti neovisnost i ostanak u EU.

Avatar navijač
navijač
14:08 26.06.2016.

Englezi su nasilno vladali svijetom 500. godina i imaju takav mentalitet da moraju voditi glavnu riječ a to u EU. nisu mogli. To je u stvari glavni razlog njihovog izlaska a za sobom su povukli i ostale koji to nisu htijeli , ali sad im nije važno dali oni hoće ili neće biti u zajedničkoj državi s Engleskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije