Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni dokumenti o TTIP-u

SAD traži od EU da potpuno otvori tržište za GMO, evo što će u prodaju ako to prođe

Protesters wearing masks depicting German Chancellor Angela Merkel and U.S. President Barack Obama as they demonstrate against Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) agreement ahead of Obama's visit in Hanover, Germany April 23, 2016.  REUT
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.05.2016.
u 16:00

Prihvati li to EU, u prodaju će i pesticidi koji dokazano uzrokuju rak, tvrde u Greenpeaceu

Amerikanci traže od Europljana da otvore tržište Europske unije za sve genetski modificirane organizme za koje nije znanstveno dokazano da su štetni, otkrivaju tajni dokumenti iz pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji su procurili do nizozemskog ogranka organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace.

Vezivanje zabrane nekog GMO proizvoda uz eksplicitne znanstvene dokaze o štetnosti tog konkretnog proizvoda predstavljalo bi veliku promjenu u EU, gdje sada vlada princip opreza prema GMO-u pa se polazi od pretpostavke da su takvi proizvodi štetni osim ako se ne dokaže suprotno, dok bi po američkoj ideji, čini se, pretpostavka bila da nisu štetni osim ako se ne dokaže suprotno.

Obje strane žele što više

– Ovi dokumenti koji su procurili daju nam dosad nezabilježen uvid u američke zahtjeve da se kroz TTIP snizi ili zaobiđe zaštita koju EU ima u području okoliša ili javnog zdravlja – rekao je Jorgo Riss, direktor Greenpeacea za područje EU.

– Pregovaračka pozicija Europske unije vrlo je loša, a pregovaračka pozicija SAD-a grozna. Mogućnost da se u TTIP-u napravi kompromis između te dvije pozicije djeluje stravično – dodao je Riss.

Biljana Borzan (SDP), jedna od jedanaestoro hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, kaže da nije nimalo iznenađena onim što je pročitala u dokumentima koje je objavio Greenpeace, a koji nisu dosad bili dostupni ni europarlamentarcima jer se pregovori o TTIP-u odvijaju vrlo tajno i u zatvorenom krugu pregovarača.

– Nisam nimalo iznenađena jer sam još prošle godine, kad sam bila u Washingtonu, dobila dojam da će to biti veliki kamen spoticanja. U Washingtonu smo imali zaista intenzivno organizirane sastanke u Kongresu, njihovom ministarstvu poljoprivrede, FDA-u i puno drugih institucija koje imaju veze s pregovorima o TTIP-u i oni su se u svim tim razgovorima postavljali pomalo ironično prema našem europskom sustavu. Naš sustav opreza prema GMO-u promatrali su s visine. Cijelo su nam vrijeme govorili da kroz TTIP žele imati sustav u kojem sve mora biti znanstveno dokazano u slučajevima kad je neki proizvod štetan, a ne da se proizvodi s miču tržišta iz opreza – kaže Borzan.

To je, dodaje, veliki kamen spoticanja jer su i zastupnici u EP-u, a i Europska komisija koja vodi pregovore o TTIP-u s Amerikancima, jasno postavili crvene linije u zaštiti hrane, ispod kojih ne namjeravaju ići.

Greenpeace procjenjuje da bi, u slučaju da EU prihvati američke pregovaračke stavove, pesticidi za koje je znanstveno dokazano da uzrokuju karcinom mogli biti odobreni za distribuciju na europskom tržištu osim ako ne postoji 100-postotni konsenzus o njihovu štetnom učinku. Postojeći europski propisi, upravo suprotno, teret dokazivanja stavljaju na proizvođača koji mora dokazati, prije no što dobije dozvolu za stavljanje na tržište, da njegov proizvod ni na koji način nije štetan.

– Mnogi današnji naslovi koji oko toga dižu uzbunu samo su bura u čaši vode – komentirala je jučer Cecilia Malmström, europska povjerenica za trgovinu, koja je u Europskoj komisiji zadužena za pregovaranje s Amerikancima o TTIP-u. Po njoj, potpuno je normalno da obje strane u pregovorima žele postići što je više moguće svojih ciljeva, ali to ne znači da druga strana popušta tim zahtjevima niti da se dvije strane moraju naći na pola puta. U područjima gdje se EU i SAD previše razilaze jednostavno neće biti dogovora, objasnila je Malmström.

Merkel: Moramo se sabrati

– Nijedan trgovinski sporazum EU neće sniziti našu razinu zaštite potrošača ili sigurnosti hrane ili okoliša. Trgovinski sporazumi neće promijeniti naše zakone o GMO-u, ni o tome kako se proizvodi sigurna govedina, ni kako se štiti okoliš – poručila je Malmström. Dodala je kako sporazum s Amerikancima može samo promijeniti regulativu tako da je učini snažnijom, da propisi postanu još snažniji nego prije, ali nikako slabiji.

Pregovori o TTIP-u počeli su u srpnju 2013., dosad je održano 13 krugova pregovora, a američki predsjednik Barack Obama prošloga je tjedna, tijekom posjeta Njemačkoj, pozvao Europljane da se pregovori završe do kraja ove godine. Obama smatra da će te pregovore biti teže završiti nakon što u Bijelu kuću uđe novi predsjednik. Angela Merkel, kancelarka najmoćnije europske zemlje u kojoj se čak trećina ispitanika protivi TTIP-u upravo zbog straha od GMO-a, ali i drugih aspekata sporazuma, rekla je Obami kako TTIP smatra dobrim za američko, njemačko, ali i europsko gospodarstvo.

– Kad vidim koliko su već uznapredovali pregovori o Transpacifičkom trgovinskom sporazumu, mogu samo reći da se moramo sabrati i požuriti – poručila je Merkel prije tjedan dana. 

>>Zelena akcija 
i Greenpeace Vladi poručili da odustane 
od Plomina C

Komentara 30

LU
Luka1710
16:25 03.05.2016.

"Temelj genetskog inženjerstva je pretpostavka da jedan gen daje jednu bjelančevinu. Tri su fundamentalna otkrića od 2000. do danas uzdrmala “gen za protein” dogmu biotehnološke industrije. Završetkom projekta humanog genoma, 2003. godine, gdje se očekivalo 1-2 milijuna gena za proizvodnju humanih proteina, otkriveno je ih je samo 27.000. Daljnja istraživanja, posebno ENCODE projekt, pokazao je da geni kod viših organizama funkcioniraju u kompleksnoj međuovisnosti, preklapaju se i djeluju u suradnji s drugim komponentama na način koji još nije razjašnjen. Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu (SAD) koncem 2013. godine otkrivaju drugi kod unutar DNA molekule, otkriće koje je objavljeno u časopisu Science (6). Novost je da DNA ne služi samo za sintezu proteina već da stanici daje upute za kontrolu gena. Stoga, iako dodavanje gena u DNA molekulu dovodi do promjene u sintezi proteina, istovremeno se remete kontrolne informacije koje izazivaju poremećaje u radu stanice, a zatim bolesti na nivou organa i živog organizma bilo da je riječ o bakteriji, biljci, životinji ili čovjeku."

HR
hr76
16:17 03.05.2016.

Nema što GMO radit u Europi, sasvim dovoljno nemodificirane kvalitetne hrane možemo proizvodit za sve naše potrebe i stoga uvoz sumnjive robe u Europu nije potreban. Zaštitimo europsku poljoprivredu!

Avatar Musashi
Musashi
16:14 03.05.2016.

Kako je krenulo ne gine nam" Soylent Green"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije