Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan:

'Radikalnim mjerama treba mladima ograničiti pristup alkoholu'

Biljana Borzan
Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.12.2014.
u 17:39

Porazan je podatak da naša zemlja ima 200.000 alkoholičara na 4 i pol milijuna građana.

SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, postavila je zastupničko pitanje europskom povjereniku za zdravstvo Vytenisu Andriukaitisu u kojem pita kada Europska komisija planira izraditi novu Strategiju za alkohol u kojoj bi se trebale popisati preporuke državama članicama za mjere kojima bi smanjili prekomjernu konzumaciju alkohola.

Iz njezinog Ureda su izvijestili da je pitala Komisiju razmatraju li uvođenje novih mjera poput označavanja kalorijskih vrijednosti na bocama alkohola, upozorenja kao na cigaretama ili ograničenja oglašavanja. - Visoka kalorijska vrijednost nekog slatkiša ili soka danas odvraća mlade od konzumacije i zato je logično da i na ambalaži alkoholnih pića oznake broja kalorija budu obvezne. Mladima i djeci na sve moguće načine treba otežati pristup i konzumaciju alkohola, stoga podržavam i radikalne mjere. Odrasli ljudi su odgovorni za svoje odluke, no na društvu je odgovornost posebne brige o mladima - smatra Borzan.

Ističe da je informiranje o štetnim posljedicama prekomjernog pijenja alkohola ključno za njihovo smanjenje. Iz njezinog Ureda navode podatak da je godišnji prosjek konzumacije u Europi 10.9 litara čistog alkohola po glavi, dok je Hrvatska negativni rekorder s 12.8 litara. Porazan je podatak da naša zemlja ima 200.000 alkoholičara na 4 i pol milijuna građana.

>>Karlovačka mladež u europskom vrhu po ispijanju pet i više pića u večeri

>>'Kratak je put od pića do droge, a izlaz je težak'

Komentara 15

Avatar tajar
tajar
20:12 16.12.2014.

Radikalne mjere duboko su ukorijenjene u tradiciji SDPa.

DA
Djeca_Arbata
18:55 16.12.2014.

Drugarice Borzan..zašto niste upitali Vaše partijske kolege i Vaš partijski sekretarijat zašto nema novih radnih mjesta u Republici Hrvatskoj?...zašto se ukinuli Dioki? ..Gredelj?...Imunološki...zašto ste ljude poslali na ulicu...drugovi komunisti...pa vi ste avangarda radničkog pokreta...di su one parole..." Tvornice radnicima"?...nema ništa...ni tvornica...ni radnika...ništa...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:34 21.12.2014.

pa alkoholizam u društvu je velikom mjerom i posljedica lošeg stanja društva i države kojemu je vaša Vlada pogodovala najviše do sada. Stoga, ne pametuj previše jer nije samo socijalno beznađe ono što pogađa već i percepcija političara poput tebe Borzanice, koja si hrvatski sabor zamijenila europskim... muža instalirala za ravnatelja bolnice, hrpu uhljeba zaposlila i da ne nabrajam dalje. Muka je narodu i od tvoje prethodnice i stranačke kolegice Sandre Petrović Jakovine koja je sa faxa skočila bez dana staža u saborsku klupu.... pa u ministarski krevet... pa u Brisel.... I eto, to je ono što živcira, frustrira i tjera na alkohol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije