Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristi Brexit

Putin stišće Srbiju: EU na referendum

28.06.2016., Beograd, Srbija - Transportni helikopteri Mi-17 stigli su iz Rusije na beogradski aerodrom. Primopredaji je prisustvovao premijer Aleksandar Vucic koji je izjavio kako je zadovoljan i sretan sto je Srbija poslije 36 godina uspjela kupiti dva
Foto: Reuters
1/2
29.06.2016.
u 22:00

Kako se iduće godine na proljeće u Srbiji održavaju i izbori za novog predsjednika, Rusi forsiraju da se istog dana održi i referendum

Na valu potresa koji se iz Velike Britanije širi Europom, prvi referendum nakon Brexita mogao bi se održati u zemlji koja je tek na početku pregovora o ulasku u Europsku uniju, u Srbiji, ako vlast popusti pritiscima iz Rusije.

Na udaru nagovaranja

Rusi, naime, tvrdi beogradski Blic, u svim razgovorima sa srbijanskim dužnosnicima spominju referendum na kom bi se Srbi trebali odlučiti jesu li za ulazak zemlje u NATO i u EU. Male proruske stranke u Narodnoj skupštini posebno su na udaru nagovaranja iz Moskve, a četiri srbijanske stranke bile su i na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije. Kako se iduće godine na proljeće u Srbiji trebaju održati i izbori za novog predsjednika, Rusi forsiraju da se istog dana održi i referendum. Kako bi Srbi odlučili na tom referendumu, nije lako predvidjeti, jer praktično je i korisno surađivati s Europom, ali sentimenti su na strani pravoslavne, slavenske braće.

– Emocije imaju veliko značenje u geopolitičkim opredjeljenjima. Velik utjecaj ima i Pravoslavna crkva i razne elite, a teško je zapravo točno reći i na kojoj poziciji je Aleksandar Vučić – kaže šefica srbijanskog HHO-a Sonja Biserko, dodajući kako sve što je konstruktivno dolazi iz EU, a ne iz Rusije, ali to ne znači da bi EU dobila na tom referendumu. Naročito kad se ima na umu potres koji je na političkoj sceni izazvala odluka Britanaca.

Rusofilstvo dio identiteta

Nedavno je Helsinški odbor objavio i zbornik “Potka srpskog identiteta - antizapadnjaštvo, rusofilstvo, tradicionalizam”. Biserko u uvodu navodi kako se obje Jugoslavije u Srbiji negiraju, iz sjećanja se isključuje 20. stoljeće i sudar između patrijarhalne i moderne civilizacije u ovom trenutku preteže na stranu “svetosavskog identiteta”. “Rusija pothranjuje srpsku frustraciju i tezu da je Jugoslavija bila srpska zabluda”, piše Biserko.

– U ovom trenutku Putin koristi situaciju i dodatni poticaj koji je njegovu cilju jačanja utjecaja na Balkanu dao Brexit – kaže. 

Komentara 26

CU
cungalunga
22:11 29.06.2016.

Pa iako prođu sve pregovore i šta ti ja znam i dalje se mora održat referendum o službenom ulasku u EU? Zašto se ne poštede muke i odma ne glasaju protiv? Ionako Srbi mahom ne žele u EU ako sam dobro shvatio?

Avatar Matija22
Matija22
22:37 29.06.2016.

putine najbolje bi bilo da ti srbe preseliš kod sebe u sibir, svi zadovoljni

Avatar commentator
commentator
22:43 29.06.2016.

Yeah, "Putin stišće" Srbiju, a na primjer "Nato i jevropa mazili" Hrvatsku."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije