Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesno ne

Prvi put u Vijeću EU bili sami protiv svih i – izgubili

12.07.2014., Split - Jutro nakon zavrsetka prvog dana Ultra festivala. Generalno ciscenje oko stadiona za radnike Cistoce koji su stigli jutros odmah iza 5 sati. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
31.10.2014.
u 10:10

Prijedlog Europske komisije, kojem se Hrvatska usprotivila, ugrožava gotovo 2000 hrvatskih radnih mjesta

Prvi put otkako je ušla u Uniju, Hrvatska je preglasana unutar Vijeća EU jer je jedina od 28 članica glasala protiv prijedloga Komisije da se zabrani uporaba laganih plastičnih vrećica do 50 mikrona. S obzirom na to da se takvom proizvodnjom u Hrvatskoj bavi šezdesetak tvrtki, Hrvatska je bila protiv ove direktive jer bi ona mogla ugroziti od 1500 do 2000 radnih mjesta.

Jednokratna uporaba

– Hrvatska je ostala osamljena. Jedina je glasala protiv, a njezin stav vrijedi 7 glasova, dok je za blokirajuću manjinu bilo potrebno najmanje 92 glasa od ukupno 352, koliko ih ima u Vijeću – objasnio je diplomat jedne države EU koji je za Večernji list govorio pod uvjetom anonimnosti. Ovo je prvi slučaj da Hrvatska u Vijeću EU glasuje sama protiv svih drugih država članica.

– Ništa strašno, i to se jednom moralo dogoditi – komentiraju diplomati drugih država EU.

Sve je počelo kad je Komisija predložila izmjenu direktive uz argument da vrećice tanje od 50 mikrona završavaju u otpadu nakon jednokratne uporabe i da bi EU trebao smanjiti upotrebu takvih vrećica, pa makar i zabranom. Europski parlament spreman je prihvatiti takav prijedlog Komisije i u travnju je usvojio prijedlog prema kojemu bi se uporaba takvih plastičnih vrećica smanjila 50 posto do 2017. te 80 posto do 2019. I Komisija i Parlament vjeruju da je zabrana dobar način da se dostignu ti ciljevi, ali skloni su i "blažim" mjerama poput dodatnog oporezivanja takvih laganih vrećica ili zabrane njihova besplatnog dijeljenja u trgovinama. No, bez odluke Vijeća EU ništa ne može biti prihvaćeno i diplomati koji predstavljaju Hrvatsku u Vijeću dobili su od ministarstava u Zagrebu stajalište prema kojemu se Hrvatska protivi prijedlogu. Ministarstvima su se požalili proizvođači plastičnih vrećica i hrvatski diplomati u Bruxellesu prenosili su na sastancima Vijeća njihove argumente pokušavajući pridobiti na svoju stranu još nekoliko država.

– Hrvatska je argumentirala da se vrećice tanje od 50 mikrona, zahvaljujući novim tehnologijama, mogu koristiti više puta, kao i one deblje – kaže naš izvor. Predstavnici Hrvatske obrazlagali su da se hrvatske plastične vrećice debljine 35 mikrona mogu upotrebljavati od 30 do 40 puta. No, Komisija je tvrdila da je to nemoguće.

Blokirajuća manjina

Da je uspjela na svoju stranu pridobiti još nekoliko zemlja s kojima zajedno doseže tzv. blokirajuću manjinu od 92 glasa, Hrvatska bi se mogla izboriti za kompromisni prijedlog. No, sada je Vijeće prihvatilo prijedlog onako kako je zamislila Komisija: sve vrećice ispod 50 mikrona jednake su, odnosno jednako loše za okoliš. Sljedeći korak u proceduri prihvaćanja te europske direktive jest trijalog između Vijeća, Komisije i Parlamenta.

ORaH-ov europarlamentarac Davor Škrlec smatra da bi se Hrvatska trebala prestati boriti za radna mjesta u proizvodnji plastičnih vrećica i početi razmišljati o nečemu drugome.

– Kad bi se legalizirao njezin uzgoj, konoplja bi zaposlila puno više ljudi nego plastične vrećice. Konoplja ne šteti okolišu, zapošljavala bi ljude u proizvodnji vrećica, ali i ljude u poljoprivredi – kaže Škrlec.

>>Europska komisija upozorila rent-a-car tvrtke koje klijentima iz drugih država nabijaju cijene

>>Porezni obveznici svojim novcem više neće morati spašavati posrnule europske banke

Komentara 29

Avatar MK
MK
10:22 31.10.2014.

...pa bilo bi interesantnije cuti poziciju danasnjeg Ministra Mihaela Zmajlovićai i bivse Ministrice Mirele Holy o poziciji Hrvatske u Vijeću EU po tom pitanju - umjesto glupavo lamentirane o tome ali je to privi put ili zadnji put. ...da jee poznati problem sa vrecicama vec prije rijesen - nebi danas ugrozavao radna mjesta nego bi nova bila realizirana. ...Ipak - nakon ovakve pozicije Hrvatske unutar Vijeća EU, i to u 21 stoljecu, pitam se cemu uopce imamo Ministarstvo Zelenila? Mozda forme radi? Ili radi toga da se tus kabina u uredu uvede kao novi standard?

TH
than
10:22 31.10.2014.

Vrecice od 35 mikrona se mogu upotrebljavati 30-40 puta ? I to je bio nas argument ? Pa mozda i mogu, ako u njima nosis jedino 2 limuna, ali i onda moras paziti kako ih stavljas da ne bi podrapao vrecicu. Kod nas toliko ne mozes koristiti niti onu zelenu tzv. platnenu vrecicu da ne reklamiram sada trgovacki lanac. Pogotovo ne sada, kada su joj srozali kvalitetu da sto prije ode da bi sto prije kupio novu.

DA
daydream
11:19 31.10.2014.

Tipično hrvatski... uvijek se inatimo kada ne treba, a olako popuštamo kada je bitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije