Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika akcija

Protiv novih pravila EU: Europljani ne daju oružje

oružje
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
08.04.2016.
u 19:09

Građanske i interesne skupine u EU u akciji protiv izmjena zakona kojima bi se postrožila pravila i zabranile neke vrste oružja kao posljedica terorističkih napada

Europske interesne i građanske skupine koje zagovaraju oružje pokrenule su prvu veliku sveeuropsku lobističku i građansku akciju protiv izmjena zakona EU kojima bi se u Uniji postrožila pravila i zabranile neke vrste oružja kao posljedica terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu. U prvoj radnoj verziji izmijenjene direktive predlaže se potpuna zabrana kupnje nekih vrsta automatskog i poluautomatskog oružja, zabrana kupnje oružja i streljiva preko interneta ili pak detaljno praćenje tih aktivnosti, stvaranje europske baze podataka svih vlasnika oružja, baze podataka osoba kojima je u nekoj članici EU odbijena dozvola za nošenje oružja, kao i zabranu kupnje dijelova za oružje.

Jaka opozicija

Iako europske skupine koje su većinom vezane uz lov i sportsko oružje nemaju ni izdaleka moć ni novac kao njihov američki parnjak NRA (Nacionalno udruženje za vatreno oružje), rezultati inicijative već su vidljivi jer su njihovi zahtjevi ozbiljno shvaćeni u Bruxellesu kao opozicija koja bi mogla blokirati ili otežati izmjene zakona. Za usporedbu, samo lani NRA je prema podacima iz baze Opern Secrets potrošila više od 20 milijuna dolara na lobiranje i priloge za razne političke kampanje u SAD-u. U Uniji pak sportska i lovačka društava na lobiranje troše 10 tisuća eura godišnje. Zagovornici oružja pokrenuli su peticiju i zasipaju političare EU e-mailovima u kojima naglašavaju da će zabrana i ograničenje utjecati na sportaše i lovce, ali ne na teroriste i kriminalce.

Peticiju je pokrenuo jedan Belgijac koji se bavi sportskim oružjem, no kako ju je u kratko vrijeme potpisalo 320 tisuća ljudi, “preuzela” ju je organizacija koja okuplja vlasnike oružja, Firearms United (FU). Organizacija je registrirana u Poljskoj, ali ima podružnice diljem Europe, pa i u Hrvatskoj, kako piše na njihovim web-stranicama.

– Zabrane nemaju smisla jer većina oružja u kriminalnom miljeu ionako dolazi s crnog tržišta – objasnila je Katja Triebel iz FU.

– Ne idemo u lov kalašnjikovima. Bojimo se da je promjena regulative prvi korak u potpunoj zabrani poluautomatskog oružja kojim se u lovu koriste žene i osobe s invaliditetom – kazao je glavni tajnik Filippo Segato. No iz Europske komisije dolazi objašnjenje da pitanje vatrenog oružja nije samo vezano uz terorizam.

– Ne možemo ignorirati činjenicu da je vatreno oružje korišteno u drugim tragičnim događajima kao što su, primjerice, pucnjave u školama. Direktiva nije o terorizmu, nego o vatrenom oružju i javnoj sigurnosti – poručuje EK.

Hrvatski zakon na čekanju

Hrvatsko je Ministarstvo unutarnjih poslova još prošle godine tražilo da se po hitnom postupku donese novi Zakon o nabavi i registraciji oružja građana, ali to se nije dogodilo, vjerojatno stoga jer se čeka donošenje direktive na razini EU. Sve da je zakon bio i donesen, on bi se s obzirom na najavljene promjene koje se odnose na nabavu poluautomatskog oružja opet morao mijenjati, zbog obveze prenošenja europskih direktiva u nacionalno zakonodavstvo. Jer i u važećem i u nacrtu prijedloga novog zakona na popisu oružja koje se u Hrvatskoj može legalno posjedovati, i za koje se izdaje oružani list, nalazi se i poluautomatsko oružje. Prema podacima MUP-a, u nas je 6. travnja bilo registrirano 275.790 komada oružja. Najviše je pištolja – 83.973, od čega 37.145 osoba ima dozvolu i za držanje i za nošenje. Najviše dozvola za držanje i nošenje izdano je za puške s glatkim cijevima – 70.430.

>> Opatijac u kući čuvao strojnice, pištolje, pušku i streljivo

Komentara 10

LL
LEX-LUTOR
09:41 09.04.2016.

Situacija nije tako jednostavna kako se zeli prikazati, Narod je 90h godina placao svojom lovom 1000-1500-2000 Maraka za komad oruzja da bi branio zemlju od onih koji su oružje TO vratili JNA. Nema smisla uspoređivati hrvatsku sa ostatkom EU, daa smo samo malo pametni svaki muskarac bi imao doma formacijsko oruže i jednom godišnje išao na obavezne vježbe gađanja, ako mogu švicarci možemo i mi. No političkoj eliti koja nas želi rasprodati do gole kože ni najmanje ne odgovara naouržan hrvatski narod, koji je uspio razbiti 3-vojnu silu po snazi u EU. Sve su samo izgovori, lažne statistike, i bacanje pijeska u oči. Nije slučajno izgurana vojna obaveza na našim prostorima...zar stvarno nitko više ništa ne vidi i ne razumije ???

AB
abcd2
21:04 08.04.2016.

Ne treba citati dalje od naslova od uvoda...."Građanske i interesne skupine u EU..." Sorosevi placenici kao i teroristi koje dovodi u Europu, NATO kao najjaca vojna sila na Svijetu nije uspio sprijeciti dogadjaje u Bruxelles-u, sjedistu istog tog NATO-a i EU. Ocito da ce istocna Europa morati praviti zid prema zapadnoj. Ne treba zaboraviti niti da tzv. europska komisija (tko je njih birao??) ne priznaje referendum u Nizozemskoj u vezi Ukrajine.

DU
Deleted user
08:59 09.04.2016.

Najbolja kvaka je da moraš navest valjani razlog zašto ti treba oružje. Od koga si to ugrožen. Jednostavno nije moguće dobiti legalno oružje. Pa nije čudo da ljudi imaju ilegalno. U ovakvim demokracijama najbolje je kad je narod nenaoružan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije