Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2015. u 09:57

Predlažu se jednostavnije i brže procedure za prihvat djece nestalih migranata

Uvedeni su u popis kao „stranci maloljetnici bez pratnje". Djeca migranti koja su ili sama stigli do Europe ili su ih tu napustili njihovi roditelji. Djeca koja bez obitelji dolaze u Europu ili koja su na putu prema boljoj budućnosti izgubila roditelje postaju drama u drami izbjegličkog vala. Birokratski su upisani, ali čemu se nakon toga mogu nadati?

Ovdje, za razliku od nestale djece čiji broj raste svake godine (u godinu dana u svijetu nestane osam milijuna djece, a u Europi 270 tisuća, ili jedno svake dvije minute), djeca postoje, ali nestali su roditelji. Postoji i Međunarodni dan nestale djece (25. svibnja), ali sada će se trebati temeljitije poraditi na zbrinjavanju djecu bez roditelja.

U Italiji postoji Forum obiteljskih udruga koji je, i na osnovi poziva pape Franje da se udome izbjeglice, pripremio dokument za prihvat djece bez roditelja u obiteljska okruženja ili, kako su to nazvali, „prihvat s mirisom obitelji". Predlažu pojednostavljene i ubrzane procedure za prihvat i eventualno posvajanje djece nestalih roditelja migranata. Ta djeca su, osim zbog gubitka roditelja, patila i na putovanju od svojih domova do europskih zemalja te mogu vrlo lako postati plijenom kriminalnih organizacija.

Želi se pomoći maloljetnicima koji su već propatili izbjegličku traumu da što prije pronađu obitelj koja će ih prihvatiti i pružiti im sve potrebno, od zdravstvene do obrazovne sigurnosti, a prije svega ljubav i povjerenje. Prema podacima policije, u Njemačkoj je od početka godine do listopada upisano 299 migranata maloljetnika bez pratnje roditelja. Crveni križ preuzeo je obvezu traganja za njihovim roditeljima, ali i za nalaženje obitelji koje će izgubljenu djecu udomiti. Europa, uz izbjeglice koji ne prestaju dolaziti s Bliskog istoka i iz Afrike, sučeljava se i s pitanjem izgubljene ili napuštene djece. Kakav će biti njihov odgoj, njihovo obrazovanje, njihovo uključivanje u društvo...? O odgovoru će ovisiti ne samo njihova budućnost.

>>Djeca bez pratnje na udaru kriminalaca koji ih sile na prostituciju

>>U Sloveniju iz Hrvatske ušla tri vlaka sa 3200 izbjeglica

Komentara 1

PR
prasoje
08:27 04.11.2015.

koji roditelji, poslužili su islamistima da prođu sve moguće granice i izazovu sućut i simpatiju kod debilnih europljana, a kad se dočepaju socijale u njemačkoj onda ih ostave na cesti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije