Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF LJEVICE

Pobjeda Syrize u Grčkoj mogla bi ohrabriti slične pokrete u EU

'Alexis Tsipras, the head of Greece\'s leftist SYRIZA party, waves at supporters during a pre-election rally in Athens June 14, 2012. Tsipras promised on Thursday to rip up the conditions attached to
Foto: 'YORGOS KARAHALIS'
1/10
26.01.2015.
u 08:15

Možda su grčki izbori na ljeto 2012. bili dramatičniji, no ni ovi nisu manje važni za budućnost Grčke i Europe

Izbori u Grčkoj važni su ne samo za budućnost te zemlje nego i za budućnost čitave Europe i ta tvrdnja, koja se često ponavlja u medijima i političkim raspravama diljem Europe, točna je s bilo koje strane gledali na mogućnost pobjede Syrize. 

Simpatizeri Syrize, kakvih ima diljem Europe, nadaju se da bi podrška birača političarima koji se radikalno protive politici štednje zadala velik udarac zagovornicima štednje. Kad bi se ta pobjeda dogodila u Grčkoj, svojevrsnoj "majci svih bitaka" u ratu zagovornika i protivnika štednje, mnogi vjeruju da bi to ohrabrilo i sličan politički pokret u Španjolskoj. Lider španjolskog pokreta Podemos Pablo Iglesias dao je podršku Tsiprasu na skupu u Ateni prošloga četvrtka. Parlamentarni izbori u Španjolskoj održavaju se krajem ove godine.

S druge strane, protivnici Syrize, kakvih također ima diljem Europe, vjeruju da bi poraz te stranke na grčkim izborima pokazao da tradicionalne stranke s centra političkog spektra mogu provoditi bolne reforme i pritom biti sigurne da će preživjeti, odnosno dobivati izbore. Sada se ta teza čini dalekom od istine jer su i Pasok i Nova demokracija, dvije tradicionalno snažne grčke stranke lijevog i desnog centra, poražene na izborima.

Neki europski neistomišljenici Syrize, koji su 2012. u većoj panici strahovali od pobjede radikalnih ljevičara u Grčkoj, ovaj put pokazuju manje bojazni i tvrde da je EU tri godine poslije spremnija na mogući izlazak Grčke iz eurozone. Od 2012. do danas profunkcionirali su novi europski mehanizmi dizajnirani da osiguraju stabilnost eurozone u slučaju velikih potresa, kao što bi bio izlazak Grčke. No, nitko te mehanizme nije testirao na način na koji bi ih testiralo klizanje Grčke iz eura prema drahmi. Možda su grčki izbori na ljeto 2012. bili dramatičniji, no ni ovi nisu manje važni za budućnost Grčke i Europe.

Komentara 19

LI
liskovaca
08:48 26.01.2015.

kako je moguće da niti jedna država ne može funkcionirati bez zaduživanja???? Gdje su točno novci koje je Grčka posudila???

RT
Rollo.Tomasi
08:52 26.01.2015.

Gledao sam podatke o prosječnoj plaći u državama EU. Eto, samo da znate, jadni Grci kojima je voda došla do grla imaju 300 (!!!) eura veću prosječnu plaću od nas i utaju poreza koja dostiže i 90% u turizmu, dakle zarade još lijepe novčeke uz službenu plaću. Merkel, zatvaraj pipu! Oduzmite im otoke! Neka budu robovi u "svojoj" državi!

Avatar comparator
comparator
08:37 26.01.2015.

Evropska unija me neodoljivo podsječa na Tugoslaviju i na ona odvajanja za nerazvijene te sada kod nas na područja s posebnom državnom skrbi. Istina je da nije moguće konkurirati Njemaćkoj jer njen fanatični poslovni odnos nitko nemože nadmašiti no pitam se koje grane privrede možemo mi mali narodi preuzeti za svoj opstanak ? Što nam je raditi i to su mislim glavna pitanja, a Grčka ko Grčka uvjek buntovna i nestabilna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije