Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o problemima

Picula upitao Mogherini kakvu perspektivu vidi za BiH nakon nadolazećih izbora

Tonino Picula
Foto: ''
1/3
02.09.2014.
u 14:14

Picula je, navode iz njegova ureda, izrazio žaljenje što je stanje u BIH ostalo nepromijenjeno budući je zemlja kontinuirano blokirana zbog dugotrajnih unutarnjih zastoja.

Zastupnik Tonino Picula postavio je jutros na sastanku u Bruxellesu pitanje o stanju u BIH Federici Mogherini, talijanskoj ministrici vanjskih poslova i budućoj visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Picula je, navode iz njegova ureda, izrazio žaljenje što je stanje u BIH ostalo nepromijenjeno budući je zemlja kontinuirano blokirana zbog dugotrajnih unutarnjih zastoja.

- BiH, srećom, nije problem veličine Ukrajina/Rusija ali je i dalje važan test za primjenu zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike - naglasio je u svojem pitanju. Picula je pitao Mogherini kakvu perspektivu za BIH ona vidi nakon nadolazećih izbora u listopadu, s obzirom na mnoge neuspjehe koji su se dogodili, "pri čemu mislim na neimplementaciju Sejdić-Finci presude, modifikaciju izbornog zakonodavstva i ostale probleme”.

Mogherini je izrazila nadu da će poslijeizborni proces dovesti do neophodnih reformi koje će prije svega služiti građanima. Naglasila je kako je u dosadašnjoj funkciji talijanske ministrice vanjskih poslova redovito komunicirala s vlastima u Sarajevu, te će predano nastaviti raditi na rješenju ovog pitanja i u budućnosti, kao visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

Zastupnik Picula podržao je njezinu predanost u potrazi za rješenjima koristeći politički, a ne isključivo akademski pristup i činjenicu da je u svoju agendu visoko uvrstila proširenje Europske unije koje je, "uz prethodno ostvarenje reformi, neophodno za očuvanje kredibiliteta Europske unije", kako je u svom govoru naglasila Mogherini.

>>'Ne bih volio da priča o kandidaturi za šefa SDP-a nekome posluži kao alibi nakon poraza'

>>Federica Mogherini: EU uvodi nove sankcije Rusiji

Komentara 1

Avatar aegis
aegis
15:20 02.09.2014.

Nema tu ni promjene ni pomoci jer je BiH umjetna drzava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije