Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERIJA EUROPA

Ovo je nova novčanica od 10 eura, Europska banka sutra je uvodi u optjecaj

euro
Foto: ECB
1/3
22.09.2014.
u 12:07

Nova novčanica sadržava nekoliko poboljšanih zaštitnih obilježja te osvježen dizajn

Nova novčanica od 10 € iz serije Europa ulazi u optjecaj 23. rujna 2014.

– Iznimno je važno da svi oni koji se služe euronovčanicama to i dalje mogu činiti s potpunim povjerenjem. Zbog toga uvodimo seriju Europa – izjavio je Yves Mersch, član Izvršnog odbora ESB-a odgovoran za novčanice. 

Kao i nova novčanica od 5 €, i nova novčanica od 10 € sadrži nekoliko poboljšanih zaštitnih obilježja te osvježen dizajn. Hologram i vodeni znak novčanice prikazuju portret Europe, lika iz grčke mitologije. Novčanica sadrži i "smaragdnu brojku". Kada se novčanica nakrene, na sjajnoj brojci vidi se svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje. Osim toga, brojka mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Zahvaljujući tim i drugim obilježjima, novu novčanicu od 10 € moguće je vrlo jednostavno provjeriti metodom "osjeti, pogledaj i nakreni". 

Europska središnja banka u svom priopćenju navodi  da će se radi iskorištenja zaliha i dalje izdavati i novčanice od 10 € iz prve serije. One će biti u optjecaju istodobno s novčanicama od 10 € iz serije Europa sve dok ne budu povučene u kasnijoj fazi i naposljetku prestanu biti zakonsko sredstvo plaćanja. Ta će promjena njihova statusa biti pravodobno objavljena.

>> Pogledajte kako izgleda nova novčanica od 5 eura

Ključne riječi

Komentara 2

BA
bajo2
14:48 23.09.2014.

sta drzava ne pokloni svakom hrvatu jednu iz proracuna,da vide u "zivo"!(neki bar jednom u zivotu)!!!!!

Avatar tajar
tajar
20:26 27.09.2014.

Ni nova novčanica nema na sebi , u skladu s islamom, ljudski lik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije