Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Nova Europska unija

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.06.2016.
u 12:22

Angela Merkel i Horst Seehofer više nisu u svađi. Šok zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije vidi se na njihovim licima

Nakon šoka na britanskom referendumu, Merkel i Seehofer demonstriraju jedinstvo. Već nekoliko mjeseci oni nisu u najboljim odnosima. Možda će CDU i CSU sada konačno shvatiti koju odgovornost imaju, piše Marcel Fürstenau.

Angela Merkel i Horst Seehofer više nisu u svađi. Nesporazumi između savezne kancelarke i bavarskog premijera? Tko nije upućen u detalje, nikada ne bi došao na ideju da pomisli da između njih dvoje leže svjetovi, pa i politički. Najbolji primjer je (samo s puno truda prikrivena) trajna svađa oko izbjeglica. Ali nakon konzultacija u Potsdamu ovaj vikend. Šefica CDU-a i šef CSU-a (sestrinske stranke iz Bavarske) stoje jedno uz drugo. I doslovno i retorički. Umjesto da se nađu u Berlinu ili Münchenu, oni su se našli takoreći na neutralnom terenu.

Šok zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije vidi se na njihovim licima. Ozbiljnost kojom zrače djeluje autentična. Nema tu tragova oholosti, koju Seehofer inače voli demonstrirati naspram Merkel. I njemačka šefica vlade ovaj put na repertoaru nema onu finu ironiju kojom inače uzvraća na napade bavarskog kolege. On za to ovaj put ni ne nudi povoda. Oboje političara je, čini se, svjesno ozbiljnosti situacije. Dragovoljni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-obitelji mogao bi biti poput balzama koji će izliječiti i obiteljski nemir koji vlada između stranaka Unije (CDU/CSU).

"Vrijednosti" i "prijateljstvo"

"Vrlo ozbiljni" razgovori su vođeni, kaže Merkel. A Seehofer je „jako zadovoljan“ s tijekom sastanka u Potsdamu. Jesu li se dvije stranke koje u svom imenu nose epitet „kršćanski“ i njihovi lideri u osami potsdamskog poluotoka Hermannswerder doista pribrali, to će tek morati dokazati.

Nova svađa među njima bi bila voda na mlin svih onih kojima je dosta EU-a, ili čak onih koji su u Njemačkoj i Europi neprijateljski raspoloženi prema Europskoj uniji. Ako se Merkel i Seehofer nastave svađati u ionako (od strane populista) uzavreloj situaciji, onda bi se oni ogriješili o ideju ujedinjene Europe, koja je i dalje veličanstvena, bez obzira na Brexit.

Njihove prve reakcije na odluku Britanaca bude nadu. „Zajedničke vrijednosti“ ostaju, baš kao i „prijateljstvo“, naglasila je Merkel. To su riječi koje su uoči dramatičnog referenduma zvučale rutinirano i kao ispunjavanje obveze. Ali sad je u njima prizvuk nove ozbiljnosti koju nitko ne bi trebao brzopleto nazivati floskulama. Europa, kaže Seehofer, sad čak ima „veliku šansu“ da otvori novu epohu. A da Merkel pritom iz bavarskog kuta gledanja ima „neosporno vodeću ulogu“, je apsolutno ispravno. Ali i o njemu ovisi kako će njemačka kancelarka ubuduće na koncertu 27 zemalja članica koristiti dirigentski štap.

Nacionalna i internacionalna odgovornost

Savezna kancelarka koju bi nakon Brexita i dalje u djelovanju smetao koalicijski partner CSU, u Europi bi bila izgubljena. Onome tko se kod kuće ne može pobrinuti oko reda i discipline, izvan Njemačke nitko ne bi htio slijediti.

Odgovornost Merkel i Seehofera nikada nije bila veća – nacionalno i internacionalno. Kakvu će budućnost imati Europska unija? O tome kako će izgledati budućnost EU-a odlučujuće ovisi o zajedničkoj volji i želji njezinih članica. Njemačka pritom igra odlučujuću ulogu, kao politički i gospodarski najutjecajniji partner. Europski uvjerljiva Unija (misli se na CDU i CSU) je neizostavna pretpostavka za to.

Komentara 21

AA
aabbcc
13:47 27.06.2016.

Referendume treba odrzati u svim clanicama i oni koji zele neka ostanu u toj krnjoj EU.

DU
Deleted user
13:45 27.06.2016.

Tako je "anticenzura"! Sad bi "ponavljali" referendum kad im "volja naroda" ne ide na ruku ! Jel!? Moja prognaza ( i CIA-e od pred neku godinu ako se netko sjeca ): Raspad EU totalno ili raspad na EU I i i EU II zone. Ono sto je sigurno je da ce UK nadzivjeti EU !

AN
anticenzura
12:56 27.06.2016.

Europska unija nije nikakva Europska unija, nego velika Njemacka. Britanci nisu izisli iz Europske unije, nego iz Njemacke. Nijemci nisu nikada bili dobra ucuteljica povijesti, puno su oni puta pokusavali osvojiti Europu i svijet i puno puta dobili po nosu. Ta njihova arogantna i osvajacka politika ih je i dovela na rub propasti i hvala Bogu da je tako. Hvala pametnim Britancima da su nas oslobodili toga zla. Izgleda da su gradjani zaboravili sta su sve prosli s njima, koliko nereda smo se nagledali po Europi, prosvjeda, sibanja gradjana vodenim topovima, ''mjera stednje'', pljacke i otimacine nacionlnog bogatstva i poduzeca narodima, Grcku katastrofu i svih ostalih zemalja. Pa oni su Grcima oteli 14 aerodroma i sva vrijedna poduzeca u zemlji. Grci vam pasu travu i krepaju od gladi, samo sto vi nista ne pratite. A ova oda okolo po svijetu i sepuri se, izigrava gazdaricu Europe i onda se cudi sto svi bjezu od njih. Vi nemate pojma sta vas jos ceka s tim banditima. Oni vam ne priznaju demokraciju i totalno ce je ukinuti vidjeti cete. Pa nama u Svicarskoj ne priznaju referendum naroda, sto su jadni gradjani izisli na referendum radi masovne imigracije sto nam oni salju izbjeglice iz Unije i citavoga svijeta. Moramo se mi iseliti iz zemlje da oni utrpaju izbjeglice. I nemojte misliti da je ovo sprdacina. Ne priznaju referendum naroda, nego ga Vlada mora ukinuti ili ce nas izbaciti s EU trzista, iako im placamo puste milione. Grdjani ih na oci ne mogu gledati. Naravno Svicarski narod nece dozvoliti da im ti banditi zaposvjedaju u njihovoj zemlji, nego su naredili politicarima da se snalaze kako god znaju i traze soluciju, nema govora o ukidanju referenduma. Njima je refrendum i volja naroda svetinja, oni ce radije otici na druga trzista nego njima popustiti. Vidite vi tko su oni, nema demokracije, nego stani u logoru i slusaj njihov diktat i suti!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije