Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK u obranu Europe

'Nestabilnost izvan naših granica izravno utječe na sigurnost naših. Potrebna je jača suradnja s NATO-om'

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.01.2017.
u 08:30

Pišu: Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica EK i Jyrki Katainen, potpredsjednik EK

Kraj Hladnog rata Europi je donio obećanje mira. To smo obećanje uspjeli održati unutar Unije, no četvrt stoljeća kasnije na bolan smo način naučili da nestabilnost izvan naših granica izravno utječe na sigurnost naših građana.

Zbog toga je trebalo ozbiljno promisliti o zajedničkom radu u području obrane. Danas se svi slažemo da će Europska unija biti sigurna samo ako djelujemo zajedno. Nikada dosad nismo bili toliko suglasni da nam je potrebna jača suradnja u području sigurnosti.

Upravo smo zato tijekom posljednjih nekoliko mjeseci radili na pripremi ambicioznog paketa mjera u području obrane koji se temelji na tri stupa.

Prvo, smatramo da je za našu sigurnost neophodno kvalitetno i učinkovito zajedničko djelovanje i izvan Europske unije. Stoga smo globalnu strategiju Europske unije dopunili konkretnim prijedlozima i definirali “europski pristup” sigurnosti koji se temelji na načelima partnerstva, pomirenja te sprečavanja kriza.

Da bismo to postigli i ponudili odgovorno jamstvo sigurnosti, moramo brže reagirati, poboljšati koordinaciju među našim civilnim i vojnim misijama te bolje iskoristiti sredstva. To podrazumijeva bolju suradnju među državama članicama, što je i cilj našeg provedbenog plana za sigurnost i obranu.

Drugo, trebamo jaču suradnju s našim glavnim partnerima u području sigurnosti, prvenstveno s NATO-om. Podsjetimo, u prosincu su EU i NATO odobrili 42 konkretne mjere kako bi unaprijedili svoju suradnju u skladu sa zajedničkom izjavom potpisanom prošlog srpnja.

Međutim, ni bolje vanjsko djelovanje ni snažniju suradnju nije moguće ostvariti bez ulaganja u istraživanje i razvoj kapaciteta. Zbog toga je Europska komisija predložila treći stup paketa mjera: europski akcijski plan obrane.

U području javne nabave za potrebe obrane već je predugo prisutan problem neiskorištavanja punog potencijala malih i srednje velikih poduzeća te jedinstvenog tržišta. Oko 80 % javne nabave za potrebe obrane isključivo je na nacionalnoj razini. Procjenjuje se da nedostatak suradnje među državama članicama stoji 100 milijardi eura godišnje.

EU je drugi u svijetu po izdacima za vojsku: naš zajednički proračun za obranu jednak je približno polovici proračuna za obranu SAD-a. No, neučinkovita nas potrošnja čini manje sigurnima, pa je europska suradnja ključna za postizanje ekonomičnosti u području inovacija i javne nabave.

U drugim sektorima gospodarstva EU je poboljšao uspješnost ulaganjem u vrhunsko istraživanje, financiranjem brzorastućih poduzeća i iskorištavanjem potencijala jedinstvenog tržišta. Potrošači u tim sektorima zbog toga na raspolaganju imaju bolji izbor proizvoda i usluga, a sada to želimo postići i u sektoru obrane.

Počet ćemo financiranjem novih istraživanja. Smatramo da bi se nakon pilot-faze, koja će trajati do 2020., iz sljedećeg proračuna EU-a trebalo izdvojiti 500 milijuna eura godišnje za inovativne tehnologije povezane s obranom.

Države članice bit će u potpunosti odgovorne za korištenje tih sredstava, kao i za odluke o tome u što i na koji način ulagati, a mi im možemo osigurati odgovarajući okvir za razvoj. Smatramo da je 5 milijardi eura godišnje realan iznos – iako bi za ostvarivanje cilja od 2 % BDP-a koji je postavljen za članice NATO-a bilo potrebno uložiti mnogo više.

U ožujku ove godine Europska unija obilježit će šezdesetu obljetnicu postojanja i krajnje je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo pitanjem sigurnosti. Zato krenimo u smjeru stvaranja snažne obrambene unije koja to može osigurati.      

>> 'Europska je unija njemački instrument, mislim da će i druge zemlje izaći iz nje! NATO je zastario'

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar lvan12
lvan12
08:55 22.01.2017.

Kakve priče o sigurnosti kada ste poslali tisuće tona oružja đihadistima po Siriji i onda uvezli te đihadiste u EU... Vaš vlak je prošao.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:29 22.01.2017.

Croexit

KN
knewitzf
10:46 23.01.2017.

eu je kriminalna organizacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije