Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRČKA KRIZA

'Ne igraj se Tsiprasu, drahma bi ubila Grke'

Greek Finance Minister Yanis Varoufakis talks to the media as he leaves the Finance Ministry building on his motorbike in Athens, Greece, July 1, 2015. A defiant Prime Minister Alexis Tsipras urged Greeks on Wednesday to reject an international bailout de
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.07.2015.
u 15:25

Tsipras i Varoufakis najavili odlazak ako Grci kažu 'da' na referendumu

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis najavio je da će dati ostavku ako Grci u nedjelju na referendumu budu glasali "za", suprotno apelu za glasanje "protiv" koji im upućuju Varoufakis i premijer Alexis Tsipras. Želeći dočarati koliko snažno zagovara referendumsko "protiv", Varoufakis je dodao kako bi radije "odrezao svoju ruku" nego potpisao dogovor s grčkim vjerovnicima koji ne uključuje i restrukturiranje ili otpis dijela grčkog duga.

Ubilo bi nadu građana

Iako premijer Tsipras tvrdi da lažu svi koji tvrde da Grci na referendumu zapravo biraju između ostanka i izlaska iz eurozone, Tsiprasov prethodnik na mjestu premijera Antonis Samaras jučer je izjavio da nedjeljni referendum predstavlja upravo to – jasan izbor između eura i drahme.

– Nećemo dozvoliti Tsiprasu da nas vrati na drahmu. To bi bila katastrofa, ubilo bi gospodarstvo i ubilo bi nadu grčkih građana – rekao je Samaras.

Tsipras tvrdi da nitko ne može izbaciti Grčku iz eura i da se na referendumu odlučuje o (ne)prihvaćanju reformi koje Trojka traži u zamjenu za nastavak pomoći Grčkoj. Uvjeren je da će referendumsko "ne" ojačati njegovu pregovaračku poziciju i natjerati ostatak eurozone da popusti i pregovara o otpisu grčkog duga.

Prema istraživanjima, Grčka je podijeljena doslovno napola između onih koji na referendumu planiraju glasati "za" i onih "protiv". Dosad su protivnici bili u malom vodstvu u anketama, iako se njihov postotak smanjuje sa 57% na oko 45% otkako su zatvorene banke. No prema jučer objavljenoj anketi anketne kuće GPO, prvi put vodi tabor koji je "za" (47,1 %, dok je tabor "protiv" na 43,2 %), premda se GPO ogradio od medijskih objava tih rezultata, nazvavši ih nepotpunima.

Bude li Grčka nakon nedjeljnog referenduma prisiljena uvesti novu valutu, nova grčka drahma devalvirala bi 40-50 posto u odnosu na euro, procjenjuju ekonomski analitičari, što bi značilo da sva uvozna roba odjednom poskupljuje, kupovna moć grčkog stanovništva osjetno pada, no koristi bi mogao imati grčki turizam jer bi strancima ljetovanje u Grčkoj postalo jeftinije. Grčki javni dug bi se prepolovio, no povjerenje kreditora teško bi se vratilo u skoroj budućnosti. Uvođenje drahme značilo bi i da grčki izvozni proizvodi postaju konkurentniji, što bi, nadaju se zagovornici nove drahme, smanjilo nezaposlenost i donijelo veće stope gospodarskog rasta.

Povratak na staro

No takav učinak možda se ne bi bio vidljiv odmah jer bi prvotni učinak uvođenja nove valute vrlo vjerojatno bio kaos. Ostane li Grčka uredna članica eurozone, to sa sobom nosi ulazak u novi, treći program pomoći, vraćanje neplaćene rate duga MMF-u i povratak likvidnosti grčkih banaka kroz neograničen pristup zajmovima Europske središnje banke (ECB). No to sa sobom vrlo vjerojatno nosi i nastavak visoke nezaposlenosti i, u kontekstu i dalje visokog javnog duga, slabih projekcija gospodarskog rasta.

Komentara 19

DA
Djeca_Arbata
18:53 03.07.2015.

Moderni komunizam...uskoro u grčkoj slijedi par-nepar dani za vožnju automobilom...pravi sljedbenici samoupravnog socijalizma...kao da je tsipras pohađao školu u kumrovcu i sjedi u klupama sa stazićem i ostalim lumenima...

DA
Djeca_Arbata
17:32 03.07.2015.

Neka odu iz europe. Ovo što rade zadnjih mjeseci nema veze sa ničim, a najmanje sa zdravim mozgom. Nije sada 1917 godina da boljševici provode svoj teror. Jednako vrijedi i za hrvatske komuniste. Dajete otkaze, hapsite ljude, uništavate zemlju...ali vrijeme istječe...još malo pa gotovo sa komunizmom...

NE
Nepobjedivi
17:01 03.07.2015.

Varoufakis je danas otkrio što se događalo prilikom ulaska Grčke u eurozonu - pod stranim nadzorom je morala uništiti strojeve za tiskanje drahme. Bizarno, pogotovo što Grčka može tiskati drahme bilo gdje u svijetu ako se odluči za tu opciju. Uvijek bi se našao netko tko bi odradio taj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije