Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVOTE ZA MIGRANTE

Miro Kovač: U Europi se rješenja ne mogu nametati

Miro Kovač
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/3
06.05.2016.
u 17:08

"Ne možete nametati rješenja, a da ne uzmete u obzir nacionalne specifičnosti i osjetljivost nekih pitanja", rekao je šef hrvatske diplomacije

U Europi se ne mogu nametati rješenja koja ne bi uzela u obzir nacionalne specifičnosti, rekao je danas u Pragu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, govoreći o planu Europske komisije o uvođenju obvezujućih kvota za migrante, javili su češki mediji.

– Ne možete nametati rješenja, a da ne uzmete u obzir nacionalne specifičnosti i osjetljivost nekih pitanja – rekao je šef hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare s češkim kolegom Lubomirom Zaoralekom. Nametanje rješenja nije u europskom duhu konsenzusa, naglasio je. Po Kovačevim riječima, prijedlog Europske komisije mora se dobro razmotriti. – Ja ću se zalagati za to da se provede stvarna rasprava.

Europska komisija predstavila je ovaj tjedan prijedlog reforme zajedničkog europskog sustava azila u kojem se zadržava temeljno načelo da je za razmatranje azila odgovorna ona zemlja članica u koju je tražitelj azila prvo ušao, ali se uvodi korektivni mehanizam koji treba osigurati pravedniju raspodjelu u slučaju kada se neka zemlja nađe pod velikim migrantskim pritiskom.

Taj korektivni mehanizam aktivirat će se čim se neka zemlja članica suoči s nerazmjerno visokim brojem zahtjeva za azil s obzirom na njezinu veličinu i gospodarsku snagu. Čim broj tražitelja azila prijeđe 150 posto od referentne vrijednosti (koja se određuje prema BDP-u i broju stanovnika), svi novi tražitelji azila bit će premješteni u druge zemlje članice. Zemlje članice imat će mogućnost i nesudjelovanja u tom mehanizmu, ali će u tom slučaju morati platiti doprinos solidarnosti od 250.000 eura za svakog tražitelja azila za kojeg bi inače bila odgovorna, a taj novac će ići zemlji koja primi tog migranta.

Češka i druge zemlje Višegradske skupine – Slovačka, Mađarska i Poljska, odbacile su ideju o obvezujućim kvotama, a pridružile su ime se i Latvija i Estonija. Pred kritikama o nedostatku solidarnosti, te zemlje kažu da izbjeglice dobro znaju u koju zemlju žele ići i ne može ih se prisiliti na ostanak u nekoj drugoj.

Oba su se ministra složila da je u vremenu kada je Europa suočena s pojačanim pritiskom važno održati stabilnim područje zapadnog Balkana. – Obje zemlje su se složile kako je važno poduprijeti politiku proširenja – kazao je Zaoralek.

Kovača je tijekom posjeta Pragu primio i premijer Bohuslav Sobotka, a njegov boravak u češkoj prijestolnici uključuje i sastanak s Milanom Štechom, predsjednikom Senata, Janom Hamačekom, predsjednikom Zastupničkog doma, pripadnicima hrvatske zajednice, kao i predavanje na Fakultetu društvenih znanosti na Karlovu sveučilištu.

Komentara 27

GA
Gambit
18:57 06.05.2016.

Imamo li konačno svoju vanjsku politiku?!

HB
hrvatska.bojna
20:42 06.05.2016.

a zašto im i se mi ne pridružimo kao i Baltičke zemlje .. nemate mudda ?

Avatar soliloquy
soliloquy
18:21 06.05.2016.

"U Europi se rješenja ne mogu nametati" - onda ti je valjda jasno zasto nikog u Bruxellesu ne zanima hrvatska blokada Srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije