Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će u EU Vladu?

Mimici mjesto povjerenika za ribarstvo ako ga ne izgura Maltežanka

Neven Mimica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
29.08.2014.
u 12:45

EP prijeti: Ne bude li među 28 članova 8 ili 9 žena, nećemo podržati Junckerovu Komisiju

Hrvatska i Malta ciljaju na mjesto europskog povjerenika ili povjerenice za ribarstvo i pomorska pitanja, no Malta je, kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, spremna znatno povećati svoje šanse nominiranjem žene umjesto muškarca.

Novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, naime, u očajničkoj je potrazi za dovoljno velikim brojem žena u svojem timu povjerenika, zasad ih ima samo 5, a Europski parlament signalizirao je da neće podržati Junckerovu Komisiju ako u njoj od 28 članova ne bude barem 8 ili 9 žena.

Juncker ovih dana šalje poruke pojedinim premijerima da nominiraju žene za mjesto u EK pa makar to značilo i promjenu već istaknute nominacije nekog muškarca, a u Bruxellesu se špekulira da bi Malta mogla biti jedna od zemalja voljna poslušati taj Junckerov savjet ako bi to značilo bolji resor za europsku povjerenicu iz Malte.

Hrvatska Vlada, kako neslužbeno doznajemo, ne namjerava promijeniti nominaciju Nevena Mimice samo zato što Juncker u Komisiji nema dovoljno žena.

Hrvatska želi promet, ali...

– Juncker nije zahtijevao od Hrvatske da promijeni nominaciju Mimice. Svojevrsna olakotna okolnost za Hrvatsku u tome je što Mimica u prošlom sazivu Komisije nije bio povjerenik pun mandat, već samo godinu dana pa ne bi bilo fer da ga se sada zbog ženske kvote odbaci kao kandidata za prvi pun mandat u Komisiji – kaže izvor upoznat sa stavom koji zastupa hrvatska diplomacija u lobiranjima za Mimicu i za resor povjerenika zaduženog za europsku ribarsku i pomorsku politiku.

Taj izvor smatra da je najizglednije da Mimica dobije upravo taj resor. Iako je Hrvatska još lobirala za resor europske prometne politike ili resor regionalnog razvoja EU (taj je povjerenik zadužen za podjelu novca iz fondova EU), procjenjuje se da su ta dva resora “preveliki zalogaji” za Hrvatsku, odnosno da su unutar EU puno važniji od veličine i političke snage Hrvatske.

No drugi izvor upoznat s razmišljanjima iz perspektive Europske komisije u Bruxellesu otkriva da je Malta također vrlo zainteresirana da njezin povjerenik pokriva resor pomorske i ribarske politike EU sljedećih pet godina (dosad je taj resor pokrivala povjerenica iz Grčke).Malta je za europskog povjerenika nominirala svog donedavnog ministra turizma po imenu Karmenu Vella, no naš izvor daje naslutiti da bi Junckerovo lobiranje kod pojedinih zemalja da promijene kandidate u kandidatkinje moglo uroditi plodom.

– Ako bi Malta promijenila nominaciju i predložila ženu, povećala bi svoje šanse da dobije resor koji želi – kaže taj izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.Juncker je ovoga tjedna u razgovoru za austrijski list Kurier izjavio da će povjerenice imati veću šansu da dobiju važan resor ili da postanu njegove zamjenice.

Sutra izvanredni summit

– Unatoč mojim opetovanim zahtjevima, većina vlada inzistira na tome da mi pošalje muške kandidate. No Komisija bez dovoljnog broja žena neće biti ni legitimna ni vjerodostojna. Zato nastavljam inzistirati kod nekoliko premijera i predsjednika da mi pošalju kandidatkinje – rekao je Juncker.

U dosadašnjoj Barrosovoj Komisiji bilo je 9 povjerenica, a predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je da EP neće prihvatiti Komisiju koja bi bila “muški klub”. Kako neslužbeno doznajemo, europski zastupnici iz redova socijalista ne žele pristati na manje od 9 povjerenica, dok europski pučani smatraju da bi kao minimum mogli pristati i na Komisiju sa šest žena.

Od 28 zemalja članica EU njih 20 dosad je nominiralo muškarce za mjesto europskih povjerenika, 5 ih je nominiralo žene, a tri države (Nizozemska, Danska, Belgija) još nisu nominirale nikoga i Juncker se nada da će te tri nominirati žene. Slovenija je nominirala tri osobe – Alenku Bratušek, Tanju Fajon i Karla Erjavca – i tako dala Junckeru veću mogućnost odabira.

U subotu se u Bruxellesu održava izvanredni summit EU na kojemu se dijele funkcije, no neće se odlučivati o europskim povjerenicima i njihovim resorima nego o novom predsjedniku ili predsjednici Europskog vijeća (dosad je to bio Herman Van Rompuy) i visokoj predstavnici ili predstavniku EU za vanjsku politiku (dosad je to bila Catherine Ashton). Postigne li se u subotu dogovor o tim dvjema dužnostima, Juncker bi već idućeg tjedna mogao objaviti imena i resore u svojoj Europskoj komisiji.

Uoči subotnjeg summita traje lobiranje i špekuliranje o tome tko će biti novi Van Rompuy i nova C. Ashton. Italija i dalje želi da trenutačna talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini postane nova visoka povjerenica EU za vanjsku politiku unatoč tome što se na prošlom summitu baltičke zemlje i Poljska nisu s time mogle složiti jer vjeruju da je Mogherini previše popustljiva prema Rusiji.Ne prođe li ona, moguć je izbor Bugarke Kristaline Georgijeve.

>>Mimica dobio potporu Odbora za europske poslove

>>Pošaljite mi žene! Slovenija: Evo Alenke!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije