Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije se ugrozio

Mimica bez strasti i kontroverznih odgovora prošao saslušanje u Europarlamentu

Neven Mimica
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
1/7
29.09.2014.
u 23:09

Nakon tri sata, tijekom kojih je odgovorio na 45 zastupničkih pitanja, Mimica može mirno čekati da ga Europski parlament potvrdi za portfelj koji mu je dao Jean-Claude Juncker

Neven Mimica prošao je u ponedjeljak navečer saslušanje u Europskom parlamentu u Bruxellesu u svome poznatom stilu: ne nudeći ni predetaljne odgovore kojima bi otkrio iskrenu strast, ali ni kontroverzne odgovore kojima bi ugrozio svoju kandidaturu za mjesto europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj.

Definirao prioritete

Nakon tri sata, tijekom kojih je odgovorio na 45 zastupničkih pitanja, Mimica može mirno čekati da ga Europski parlament potvrdi upravo za taj portfelj koji mu je dao novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. U svome portfelju Mimica je definirao tri prioriteta. Prvi je borba protiv siromaštva, pretvaranje milenijskih ciljeva razvoja u održive ciljeve razvoja (gospodarskog, društvenog i ekološkog), te jačanje ljudskih prava u zemljama u razvoju. Drugi je pokretanje pregovora oko novog sporazuma EU s afričkim, karipskim i pacifičkim državama u razvoju. I treći je usklađenost unutar EU po pitanju razvojne pomoći, odnosno koordinacija donatora.

Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL

Odgovarajući na pitanje koja vrsta povjerenika želi biti, odnosno želi li biti snažan povjerenik sa stvarnom političkom moći i spremnošću da se bori za međunarodni razvoj, Mimica je odgovorio da želi.

- Moj cilj je biti povjerenik koji je političar, a ne netko tko će samo prihvatiti nešto što je definirao netko drugi - rekao je Mimica. Neki zastupnici zabrinuti da će se novac koji EU daje afričkim zemljama za razvoj početi trošiti na rješavanje pitanje ilegalnih migranata koji stižu iz tih zemalja na obale EU.

Podjela 10 milijardi eura

- Novac za razvoj ne treba usmjeriti na izgradnju zidova u Europi, nego na rušenje zidova u zemljama iz kojih potječu imigranti i koje im sprečavaju da se uključe u gospodarski život u svojoj zemlji - rekao je Mimica. EU je najveći donator razvojne pomoći u svijetu, a Mimica će kao povjerenik voditi politiku na kojoj radi 4000 službenika i koja godišnje podijeli oko 10 milijardi eura. Zastupnici su Mimicu pitali i zašto ne bi uveo zakonsku obvezu po kojoj bi trgovci dijamanata i sličnih minerala iz područja pogođenih sukobom morali certificirati proizvode, čime bi se možda prekinula veza između unosne eksploatacije minerala i ratnih sukoba.

- Ne, nisam za za to da se u ovom trenutku uvodi zakonska obveza. Najprije dajmo šansu sustavu dobrovoljnog certificiranja - odgovorio je Mimica na to pitanje koje se zapravo dotiče trgovine "krvavim dijamantima", jednom od velikih problema Afrike. Na kraju saslušanja, Mimica je usporedio Hrvatsku sa zemljama Trećeg svijeta.

- Hrvatska je prošla proces izgradnje vladavine prava, demokratskog društva, borbe protiv korupcije i učinkovitijeg pravosuđa za vrijeme pristupnih pregovora. Možemo to iskustvo proširenja iskoristiti i na zemlje u razvoju - rekao je.

>>Nova EK puna siromaha, Mimica jedan od bogatijih

>>Mimicu u ponedjeljak ispituje Odbor za razvoj

Komentara 6

Avatar cheguevara..
cheguevara..
00:38 30.09.2014.

''- Hrvatska je prošla proces izgradnje vladavine prava, demokratskog društva, borbe protiv korupcije i učinkovitijeg pravosuđa za vrijeme pristupnih pregovora. Možemo to iskustvo proširenja iskoristiti i na zemlje u razvoju - rekao je.'' --------- Ne zelim ni najgorem neprijatelju da ima pravosudje poput naseg. Svi su nam kriminalci na slobodi, pljackarosi, lopovi, ratni profiteri. On govori o korupciji, a zemlja mu se davi u ponoru korupcije i kriminala u svakoj pori drustva. Stravicno.

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
00:02 30.09.2014.

Tri sata za odgovoriti 45 pitanja, drug Mimica idje u Ginesovu knjigu, za naj duze odgovore. Z svako pitanje trebalo mu je sest minuta I dvadeset sekondi.

DU
Deleted user
00:39 30.09.2014.

Kad vidim - što sve ovaj narod dozvoljava i kakve vrijednosti podupire - mi smo na početku svega samo ne napretka. Kad promijenim sliku avatara - onda smo lagano ušli u budućnost - a do tada avatar ne mijenjam - - toliko oslikava Hrvatsku da je svaka riječ suvišna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije