Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit s Turskom

Milanović: Slovenija pokušava ušićariti nešto hrvatskog teritorija

slovenija, ograda, žica, izbjeglice
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
29.11.2015.
u 17:29

Hrvatski je premijer rekao kako će razgovarati s Cerarom o prosvjednim notama koje Hrvatska šalje Sloveniji zbog izgradnje granične ograde na dijelu hrvatskog teritorija

Turska će zaustaviti nekontrolirani priljev izbjeglica u EU, a EU će joj zauzvrat platiti najmanje 3 milijarde eura, odmah odmrznuti pregovore o članstvu i do listopada 2016. ukinuti vizni režim za Turke koji putuju u EU, proizlazi iz nacrta deklaracije večerašnjeg summita 28 premijera i predsjednika država članica EU s turskim premijerom.

Iako je Europska komisija liderima 28 država EU predstavila prijedlog prema kojemu bi unutar ukupnog iznosa od 3 milijarde eura Hrvatska trebala iz svog proračuna platiti Turskoj 7,38 milijuna eura, Zoran Milanović došao je na summit s čvrstim stavom da ne može preuzeti nikakvu financijsku obvezu uime Hrvatske jer mu kao tehničkom premijeru to ne dopušta Zakon o postupku primopredaje vlasti. 

- Svi ćemo nešto dati, u ovom trenutku ne mogu reći točno koliko - potvrdio je Milanović na ulasku na summit da će se ipak pojaviti nekakva financijska obveza Hrvatske prema Turskoj. - Ali u ovom trenutku, s obzirom da je ovo tehnička vlada, moram vidjeti koliko uopće o tome mogu govoriti - dodao je Milanović

Na marginama summita mogao bi se dogoditi i susret Milanovića sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Hrvatski je premijer, naime, na ulasku rekao kako će razgovarati s Cerarom o prosvjednim notama koje Hrvatska šalje Sloveniji zbog izgradnje granične ograde na dijelu hrvatskog teritorija.

- Pokušavaju nešto ušićariti - rekao je Milanović odgovarajući na pitanje kako komentira to što se Slovenija oglušuje na hrvatske prosvjedne note. Dodao je kako će ograda biti uklonjena, ali na pitanje kada uzvratio je: polako. Po završetku summita, Milanović je rekao da je razgovarao s Cerarom i da vjeruje da će se stvari "smiriti".

- Ovo oko žica, bilo je tu nekih malih grešaka. Kako imamo tu granicu koja prelazi riječni tok s obje strane, malo na hrvatsku, malo na slovensku stranu, to je izazvalo naše prosvjede, ali mislim da će se to smiriti - rekao je Milanović. 

Izvor upućen u pripremu summita otkrio nam je uoči početka sastanka kako se niti ne očekuje detaljnija rasprava o tome koliko koja zemlja mora dati da bi se došlo do ukupnog iznosa od 3 milijarde eura. 

- Danas se ne traži od država pojedinačno da iznesu svoj financijski doprinos, jer bi summit bio prekompliciran da se ide tim putem, a na summitu sjedi i Turska, pred kojom EU ne želi otvarati unutarnje probleme oko financiranja. Nema smisla da pred Turskom Njemačka pritišće, primjerice, Poljsku i nagovara “plati, plati” - kaže taj izvor. 

Europska komisija je predložila tablicu iz koje je vidljivo koliko bi koja zemlja trebala platiti za pomoć Turskoj, no Komisijin prijedlog ne obvezuje države koje se prvo s time trebaju složiti. Kako nema naznaka da će se složiti ubrzo, Njemačka je navodno spremna i na opciju u kojoj bi svih 3 milijarde eura bilo isplaćeno Turskoj iz europskog proračuna, što bi značilo da se smanjuju iznosi koje zemlje dobivaju iz strukturnih fondova EU, no upućeni izvori tvrde da je to prijetnja koja ne bi bila lako izvediva. 

Nekoliko različitih izvora iz EU uoči početka summita reklo nam je kako postoji bojazan da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskorištava slabost EU te kako mu EU previše popušta i olako obećava milijarde eura, a da nije sigurno da će Turska ispuniti obećano i zaustaviti priljev izbjeglica. Osim novca, EU obećaje Turskoj da će do kraja godine otvoriti nekoliko poglavlja u pregovorima o članstvu koji su s Turskom otvoreni kad i s Hrvatskom, 2005., ali su od tada do danas bili uglavnom zamrznuti. 

Erdogan je također tražio i ukidanje viza za putovanje turskih građana u EU, ali i da se EU obveže da će s Turskom održavati summite dvaput godišnje. Iako na današnji summit nije došao osobno Erdogan, već premijer Ahmet Davutoglu, Erdoganu su redovni summiti s EU važni zbog prestiža. U nacrtu zaključaka, koji je Večernji list vidio uoči početka summita, korištena je formulacija o summitima dva puta godišnje “u odgovarajućem formatu”. Te riječi ostavljaju mogućnost Bruxellesu da to ne budu summiti svih 28 premijera i predsjednika s Turskom, nego summiti predsjednika EU institucija s Turskom, što je manje prestižan format. 

EU zauzvrat od Turske traži ne samo da zaustavi priljev izbjeglica i migranata u Grčku i EU, nego i da se obveže na readmisiju, tj. vraćanje onih migranata koji ne dobiju azil u EU nego se vraćaju odakle su došli. Turska dosad nije prihvaćala readmisiju državljana trećih zemalja.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je sazvao današnji summit s Turskom kako bi se zaustavio priljev izbjeglica u EU i “reenergizirali” pregovori o članstvu Turske u EU, no istovremeno je upozorio da ne trebamo biti naivni.

- Ne budimo naivni. Turska nije jedini ključ za rješavanje migrantske krize - rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na ulasku na summit. - Najvažniji ključ je u našoj odgovornosti i dužnosti da zaštitimo naše vanjske granice. Ne možemo “outsourcati” tu obvezu ni prema jednoj trećoj zemlji. Ponavljam: bez kontrole naših vanjskih granica, Schengen će otići u povijest - rekao je Tusk na ulasku na summit, koji je u trenucima zaključenja ovog izdanja još trajao iza zatvorenih vrata.

>>Evo kako je koalicija Hrvatska raste odgovorila Mostu!

>>Zastupnica objasnila zašto nije došla na sjednicu Nacionalnog vijeća Mosta

Komentara 49

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
17:53 29.11.2015.

Turskoj ni lipe ne duguje Hrvatska. Jesmo li mi ušli u EU da plaćamo nekakav danak Turcima?! Migrantski val nismo mi prouzročili. Te novce treba u ogradu uložiti, iz principa. Nema teorije da Mađarska ili Poljska išta plate Turskoj, tako da nebi bili sami.

TO
tolitol
18:45 29.11.2015.

Problem ovdje nije Slovenija nego Hrvatska koja, suprotno hrvatskim i europskim zakonima, već više od dva mjeseca vodi balkansku imigrantsku politiku otvorenih granica i uvaljivanja, sada već stotina tisuća migranata, susjednim državama u EU-u. Mađarska je Milančetu i Ostoji stala na kraj, a sad to želi i Slovenija koja se želi osigurati da joj, u trenutku kad Njemačka zatvori granice, a to učini i Austrija, da joj Hrvatska ne pokuša uvaliti preko ledenih potoka, šikara i močvara daljnje desetke tisuća migranata koji će nastaviti pristizati iz Srbije. Početkom tjedna su Slovenci pokušali vratiti nekoliko stotina migranata u Hrvatsku, a ova je to suprotno europskim pravilima odbila. Sad EU pokušava Tursku privoljeti da zadrži migrante, a to bi, umjesto kritiziranja, ovdje trebali svesrdno pozdraviti. I platiti koliko platiti treba. Sve je jeftinije od hot spota u koji nas veliki vođa pretvara.

DU
Deleted user
17:42 29.11.2015.

Nadam se da će Turci sve predloženo odbiti, čisto da EU birokrati dođu pameti. (mada su male šanse za to, da EU birokrati dođu pameti...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije