Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Realizacija Brexita

London možda nikada ne pokrene proces izlaska iz EU

Foto: REUTERS
1/2
27.06.2016.
u 15:10

"Želimo da London sada pokrene članak 50, da bude sve jasno. Mi ih ne možemo prisiliti, očekujem da će im trebati vremena", rekao je neimenovani diplomat

Velika Britanija možda nikada ne pokrene postupak izlaska iz Europske unije bez obzira na referendumsku pobjedu pobornika izlaska zemlje iz EU, ocijenio je u nedjelju jedan europski diplomat.

Moje je osobno stajalište da oni nikada neće službeno obavijestiti EU o svojoj namjeri da napuste Uniju, rekao je taj neimenovani diplomat.

– Želimo da London sada pokrene članak 50, da bude sve jasno. Mi ih ne možemo prisiliti, očekujem da će im trebati vremena – rekao je taj diplomat.

– Ne isključujem, a to je moj osobni osjećaj, da to možda nikada neće pokrenuti –  dodao je.

Bez obzira na sve veći pritisak europskih dužnosnika, konzervativni premijer David Cameron, zagovornik EU, neće u utorak pokrenuti proceduru izlaska iz EU u Bruxellesu, gdje počinje dvodnevni europski summit, prema jednom europskom dužnosniku. Prema europskim partnerima, procedura bi trebala biti pokrenuta najkasnije do Božića.

Britanski ministar financija George Osborne je upozorio u ponedjeljak da će Velika Britanija aktivirati članak 50 za izlazak iz EU kada za to bude pogodan trenutak i zajamčio da je britansko gospodarstvo spremno suočiti se s nemirima izazvanim odlukom o napuštanju Unije.

– Velika Britanija jedina može aktivirati članak 50. S mog stajališta, to bismo trebali učiniti tek kada budemo imali jasnu viziju novih aranžmana s našim europskim susjedima – objasnio je Osborne u kratkom govoru u ministarstvu financija, u njegovom prvom TV obraćanju nakon odluke Britanaca da napuste EU.

Komentara 5

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
19:17 27.06.2016.

(De)Cameron je znao ili morao znati kakav će biti ishod referenduma (zašto ima MI5) pa je sad smislio lukav plan, ostavivši svom nasljedniku da on odluči o referendumu, naravno ako Parlament donese odluku o obveznosti prihvaćanja rezultata referenduma! A doo toga stvarno možda još neće dugo doći, jedino će države EU u tom periodu gubiti živce. Nešto se čulo i da će EU silom izbaciti Veliku Britaniju, ako on sama nepokrenepostupak po čl, 50, ali nije jasno, je li to Lisabonskim sporazumom uopće moguće. Dakle, EU očekuje dug politički, financijski i privredni rat niskog intenziteta protiv Velike Britanije, sve dok Britanija ili jasno ne odluči da odustajue od Brexita ili dok se EU (bez Britanije) ne pretvori u Sjedinjene Europske Države!

MX
Mister X
22:19 27.06.2016.

London možda nikada ne pokrene proces izlaska iz EU To je sistem slobode i demokracije .. realizacija volje večine građana !

Avatar dr.pavelic
dr.pavelic
00:56 28.06.2016.

Europa ce biti cistija bez UK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije