Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijeće europe:

Ljudska prava u Europi su u najgoroj krizi u više od 2 desetljeća

europska unija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.04.2014.
u 16:55

Specijalizirana tijela unutar vijeća koja prate standarde ljudskih prava otkrili su da je najučestalija vrsta kršenja ljudskih prava diskriminacija nacionalnih manjina.

Europa se suočava s najgorom krizom ljudskih prava u više od dva desetljeća, javlja euobserver.

Zaključak je to Vijeća Europe (Council of Europe - CoE) koje u svom izvješću na 72 stranice objavljenom u srijedu izvješćuje da korupcija, trgovina ljudima, rasizam i diskriminacija postoje diljem Europe. U kombinaciji s nezaposlenošću i siromaštvom u mnogima od 47 zemalja koje su u Vijeću Europe kršenje ljudskih prava pomaže u bujanju ekstremizma i potiče sukobe.

Specijalizirana tijela unutar Vijeća koja prate standarde ljudskih prava otkrila su da je najučestalija vrsta kršenja ljudskih prava diskriminacija nacionalnih manjina. Ona je ozbiljan problem u 39 država članica Vijeća Europe. Loši uvjeti pritvora, uključujući i prenatrpanost zatvora, problem su u 30 država, a korupcija je rasprostranjena u 26 država.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland pozvao je na novi paneuropski sigurnosni plan kako bi se pomoglo u zaustavljanju kršenja ljudskih prava. Ideja je da su ljudska prava od samog početka utkana u politici sigurnosti i zakonima. On kaže da članice Vijeća Europe moraju poštovati Europsku konvenciju o ljudskim pravima kako bi se zaustavila erozija temeljnih prava koja je sada postala izvor sukoba unutar Europe.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar lustrismus
lustrismus
19:45 18.04.2014.

zašto ima samo 12 žutih pentagrama? Šta oni predstavljaju ?

XA
xaron
19:11 18.04.2014.

A ja mislio da su ljudska prava u krizi u Kini. Znaci gori smo (EU) i od Kine...

QW
qwas33333
10:06 19.04.2014.

"zašto ima samo 12 žutih pentagrama? Šta oni predstavljaju ?" 12 zvjezdica je simbol božice europe koji ovi gore jako štuju. inače svašta oni vole recimo naprave europski parlament u obliku kule babilonske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije