Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZONA

Litva uvodi euro, Hrvatska još daleko - mora zadovoljiti još tri kriterija

euro
Foto: Boris Roessler/DPA/Pixsell
04.06.2014.
u 19:02

Europska komisija razmatrala je osam zemalja EU i ispunjavanje pet kriterija prije zamjene vlastite valute tih zemalja za euro

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterija potrebnih za ulazak u eurozonu koja broji 18 članica, pokazuje izvješće Europske komisije o konvergenciji za 2014. godinu. Od razmatranih osam zemalja EU koje nisu uvele euro, samo Litva ima uvjete za uvođenje te valute od 2015. godine.

Da bi zadovoljila kriterije za uvođenje eura, inflacija pojedine države ne smije biti viša od 1,5 posto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, proračunski deficit mora biti manji od tri posto BDP-a, javni dug ispod 60 posto BDP-a, dugoročne kamate ne više od dva posto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama, te mora imati stabilan tečaj koji podrazumijeva sudjelovanje u europskom tečajnom mehanizmu.

Hrvatska zadovoljava kriterije po inflaciji i dugoročnim kamatama, ali i jedina uz Litvu zadovoljava kriterij zakonodavne usklađenosti s Europskom monetarnom unijom. Izvješće o konvergenciji razmatralo je Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku. Sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Danske, dužne su uvesti euro čim ispune uvjete za to. Pa je tako Litva spremna svoju nacionalnu valutu litas zamijeniti eurom i postati 19. članicom eurozone.

– Euro bi trebao pomoći gospodarskom rastu zemlje i poboljšati životni standard Litavaca, a bitan je i u svjetlu ukrajinske krize, naglasio je litavski premijer Algirdas Butkevičius.

>> Europska komisija objavila ekonomske preporuke za Hrvatsku!

>> Lovrinčević: Euro nećemo moći uvesti još 15 godina

Komentara 10

OK
okvardz
19:37 04.06.2014.

Netreba nama Euro nama treba stabilna i jaka Kuna te nam netrebaju tutori.Jesmo li mi danas bogatiji ako imamo 1Euro u đepu ili ako imamo 7,5 Kuna ja osobno nevidim razliku.Ako na kraju mjeseca dobijemo(?) plaću 400 Eura ili ako dobijemo(?) 3000 Kuna.

JO
John13
19:30 04.06.2014.

Hrvatska nikada, ama bas nikada ne smije uvesti EURO. Ima za to puno razloga da ne duzim. Evropa je htjela Hrvatsku u EU, samo da bi uvela EURO, a Hrvatskoj to nikako ne moze biti u interesu. Drzati HRK kao sredstvo placanja mora biti hrvatski nacionalni interes unutar EU.

Avatar tajar
tajar
22:56 04.06.2014.

Zašto UK ne uvede Euro, a ispunjava sve kriterije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije