Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVRSNA OCJENA

Kvaliteta vode u hrvatskim kupalištima među najvišima u Europi

plaža
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
25.05.2016.
u 12:49

Više od 90 posto kupališta u osam država članica imalo je prošle godine izvrsnu kvalitetu vode

Kvaliteta vode u hrvatskim kupalištima i dalje jedna od najviših u Europi, čak 94,2 posto kupališta dobilo je izvrsnu ocjenu, pokazuje izvješće koje danas objavila Europska komisija.

Europska agencija za okoliš (EEA) i Europska komisija svake godine objavljuju prije početka turističke sezone izvješća o kvaliteti vode za kupanje u svim državama članicama te u Albaniji i Švicarskoj. Izvješće sadržava analize uzoraka vode prikupljenih na više od 21 000 obalnih i kopnenih kupališta

Više od 90 posto kupališta u osam država članica imalo je prošle godine izvrsnu kvalitetu vode: u Luksemburgu svih 11 praćenih kupališta, na Cipru 99,1 posto, Malti 97,7 posto, Grčkoj, 97,2 posto, Hrvatskoj 94,2 posto, Italiji 90,6 posto, Njemačkoj 90,2 posto i Austriji 90,2 posto.

To što sva praćena kupališta u Hrvatskoj nemaju ocjenu izvrstan ne znači da je kvalitata vode loša nego klasifikacija nije bilo moguća zbog nedovoljnog broja uzoraka. U Hrvatskoj nema kupališa s lošom ocjenom vode, a samo nekoliko kupališta ima ocjenu da su "zadovoljavajuće kvalitite".

Prema direktivi EU-a o vodi za kupanje, kvaliteta vode za kupanje može razvrstati kao „ izvrsna”, „dobra”, „zadovoljavajuća” ili „loša”, ovisno o zabiježenoj razini fekalnih bakterija.

Diljem Europe 2015. kvaliteta vode za kupanje dobila je lošu ocjenu u samo 385 kupališta. Udio kupališta s ocjenom „loše” pao je na 1,6 posto u 2015. s 1,9 posto 2014. godini.

Najveći broj kupališta s lošom kvalitetom vode utvrđeno je u Italiji (95 kupališta), Francuskoj (95 kupališta) i Španjolskoj (58 kupališta).

Udio kupališta s izvrsnom kvalitetom vode u Europi povećao se sa 78 posto 2011. na 84  posto 2015.

Glavni su izvori onečišćenja otpadne vode i vode iz odvodnih sustava s poljoprivrednih gospodarstava.

To se onečišćenje povećava tijekom obilnih kiša i poplava zbog prelijevanja odvoda i onečišćenih otpadnih voda koje se izlijevaju u rijeke i mora. Prije četrdeset godina u vode u Europi ispuštale su se bez nadzora velike količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda.

Komisija izražava zadovoljstvo što su odgovarajući zakoni i dugogodišnje ulaganje u  infrastrukturu otpadnih voda te druge mjera za smanjenje onečišćenja donijele izvrsne rezultate.

"Kvaliteta vode u 96 posto europskih kupališta prihvatljiva, a u 84 postoizvrsna. To je rezultat 40 godina ulaganja u kvalitetu vode i infrastrukturu otpadnih voda te učinkovitosti zakonodavstva EU-a. To je ujedno i dokaz da naš visoko razvijeni gospodarski prostor može stvoriti jednako visoke standarde zaštite okoliša", rekao je  Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

"U sve više kupališta kvaliteta vode ne ispunjava samo minimalne, već i standarde izvrsnosti. U nekim gradovima ljudi se mogu kupati i u kupalištima smještenima u lukama", rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-a.

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
23:13 30.05.2016.

,,vrijeme je da je INA...zagadi,,,ponovo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije