Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon unije

Kuhari protiv uredbe koja ih tjera da izračunaju alergene u hrani

hrana
Foto: Thinkstock
11.03.2015.
u 06:50

Kuhari se ne žale samo zbog novih troškova koje im to stvara nego i zbog toga što će uredba “umanjiti spontanost, kreativnost i inovativnost u restoranima”.

Stotinjak profesionalnih kuhara iz Velike Britanije pobunilo se protiv uredbe EU koju nazivaju “birokratskom noćnom morom”.

Riječ je o Uredbi o informiranju potrošača o hrani, koja je stupila na snagu 13. prosinca 2014. i prema kojoj restorani više ne mogu jednostavno napisati da neka od njihovih jela sadrže sastojke na koje neki ljudi mogu biti alergični, već moraju za svako jelo točno izračunati sadrži li i u kojoj količini neki od alergena.

Kuhari se ne žale samo zbog novih troškova koje im to stvara nego i zbog toga što će uredba “umanjiti spontanost, kreativnost i inovativnost u restoranima”.

>> Komisija tuži zemlje članice Sudu EU, ali Hrvatsku nije još nijednom

>> EK će izbaciti Srbiju iz bezviznog režima ne smanji li broj azilanata

Komentara 2

Avatar nutricionizam_hr
nutricionizam_hr
17:24 12.03.2015.

Enciklopedijski primjerak dezinformacije u medijima. Naime, nije istina da su restorani dužni "za svako jelo točno izračunati sadrži li i u kojoj količini neki od alergena" (kako se IZRAČUNAVA sadrži li jelo alergen?), već su ih dužni samo s utvrđeneene liste od 13 najčešćih poimence NAVESTI uz jelo. Umjesto da prenose ovakve svinjarije, mediji bi mogli i trebali pozdraviti odluku koja će pomoći ljudima s prehrambenim alergijama sigurnu konzumaciju hrane izvan svoje kuće. Link na Uredbu u pitanju: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=HR

DJ
djurex
07:13 11.03.2015.

Necete vi brzo smjeti kuhati organsku hranu..nego samo gmo..tko dozivi vidjet ce..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije