Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Koncesionari plinskih i naftnih bušotina u Jadranu moraju poštovati stroge kriterije

eurospka unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.12.2014.
u 07:15

Usvojena 2013., ta direktiva napisana je nakon što se u Meksičkom zaljevu u SAD-u dogodilo veliko izlijevanje nafte s platforme Deepwater Horizon.

Dodijeli li hrvatska Vlada koncesije za eksploataciju nafte i plina u Jadranu, o čemu se odlučuje ovih dana, budući koncesionari morat će poštovati europsku direktivu o sigurnosti naftnih i plinskih djelatnosti na moru.

Usvojena 2013., ta direktiva napisana je nakon što se u Meksičkom zaljevu u SAD-u dogodilo veliko izlijevanje nafte s platforme Deepwater Horizon.

EU je tada postrožio sigurnosne standarde za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika – kriterije za davanje dozvola, gradnju i kontrolu rada platforme, načine postupanja u slučaju da dođe do nesreće i onečišćenja mora.

>> Možemo li doista postati energetsko čvorište 

>> Naftu bi INA, ENI, OMV, Marathon Oil i MedOil

Komentara 12

CA
capto a parva
08:20 27.12.2014.

.... ako "unište" jadran svi čemo se kupati na Jarunu ....

DJ
djurex
10:54 27.12.2014.

Kome ce oni platit kaznu kad ja vise nebudem mogao iznajmit apartmane i kome da prodam tu kucu ako joj vrijednost padne zbog prljavog mora..uradit ce nam to namjerno

KO
kojesta
18:24 27.12.2014.

i druge zemlje imale su sroge eko zakone. pa, jel im to pomoglo? evo jedan san salvador mora platiti 300 mil. dolara stete i 13 mil. sudskih troskova. kome? pacific mining comp. za tzv. eko vadjenje zlata. pa kad su sve zagadili, ovi su povukli dozvolu i dobili mjed. sud svj. banke na ledja. i jedan ekvador isto mora platiti odstetu naftnoj komp. occidenal petroleum i to 1,77 mrd. dolara. za sto? zbog ogromnog zagadjenja okolisa ekvador je otkazao posao, ostecen je i jos mora platiti investoru njegov neplanirani gubitak. svi oni imali su zastitne eko zakone, pa sto im to sad koristi. na te tzv. medjun. osude ne postoji pravo zalbe i u pravilu dobivaju koncerni, dakle investori. tako je i argentina natjerana u bankrot. i njemacka je zatvorila 7 atomskih reaktora i mora svedskoj energ. vatenfalu platiti vise mrd. eura plus sudski troskovi i pravnici. ne te stvari nisu jeftine. dok investori svuda naravno obecavaju radna mjesta i eko tehnologiju, iz prakse proizlazi drugacija prica. i ta kosta i te kako. do bankrota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije