Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje direktive

Komisija prijeti Hrvatskoj zbog energetske obnove zgrada

Jean Claude Juncker
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
29.04.2015.
u 22:33

Direktiva je morala biti prenesena u nacionalno zakonodavstvo do 5. lipnja 2014., a EK tvrdi da to nije potpuno učinjeno

Europska komisija poslala je Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojemu tvrdi da RH krši Direktivu EU o energetskoj učinkovitosti te da će je, ako to ne ispravi u iduća dva mjeseca, prijaviti Europskom sudu pravde i zatražiti izricanje novčane kazne.

Jednaku opomenu dobile su još Austrija, Irska, Letonija i Rumunjska. Ranije tijekom ožujka Komisija je zbog neispunjavanja ove direktive bila najoštrija prema Mađarskoj, koju je tužila sudu i predložila da Mađari budu kažnjeni sa 15.444 eura dnevno, što je otprilike i iznos koji bi bio predložen za kaznu Hrvatskoj ako je EK prijavi Europskom sudu pravde. Radi se o direktivi koja propisuje da države moraju energetski obnavljati zgrade kako bi postigle obvezujuće rezultate u uštedi energije. Direktiva je morala biti prenesena u nacionalno zakonodavstvo do 5. lipnja 2014., a EK tvrdi da to još nije potpuno učinjeno.

Ministar gospodarstva Vrdoljak danas je bio u Vukovaru pa nam nije mogao, kako je rekao, ništa komentirati iz glave.

>>Građani će odsad plaćati samo svoj udio u investiciji

>>Iskoristite poticaje za ekovozila i saznajte kako uštedjeti energetski učinkovitim poslovanjem

Komentara 41

DU
Deleted user
23:07 29.04.2015.

Ministar Vrdoljak nije ništa mogao komentirati iz glave.

DU
Deleted user
23:32 29.04.2015.

Premijer i ministri se bave regionom pa nemaju vremena za evropsku uniju. Oni su očito još u nostalgičnom transu za Jugom.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
23:17 29.04.2015.

a 15.444 eura dnevno, kaj je to, to je Zokijeva kava i avion tetke Pusy

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije