Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će u EU?

Juncker ne želi širenje do 2019.: Evo kako je Komisija ocijenila države regije

Jean-Claude Juncker
Reuters/PIXSELL
08.10.2014.
u 18:56

Novi šef Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije je kazao da u njegovom petogodišnjem mandatu niti jedna nova država neće ući u EU.

Europska komisija za narednih 12 mjeseci ne predlaže nove konkretne korake u procesu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana, no želi otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Turskom, piše EUObserver.

U svom godišnjem izvještaju o stanju u državama kandidatima za članstvo u EU, Komisija šestu godinu zaredom predlaže da državama EU da otvore pregovore sa Makedonijom. No, dodaju i da je pristupni proces Makedonije zašao u "slijepu ulicu" zbog usporavanja demokratskih reformi, oporbenog bojkota parlamenta, kao i nedostatka napretka u 19-godišnjoj raspravi oko imena sa Grčkom.

Napredak Srbije povezan sa Kosovom

Za razliku od prošlogodišnjeg izvještaja kada je Bruxelles dao uvjetnu preporuku da Albanija postane službeni kandidat i da se otvore pregovori sa Srbijom, u ovogodišnjem ne preporučuju nikakve pravne korake u regiji. Crna Gora je odmakla najdalje te je otvorila 12 poglavlja pristupnih pregovora. No, umjesto preporuke o otvaranju novih poglavlja, Komisija traži od Podgorice da učini više u borbi protiv korupcije i ubrzaju istrage slučajeva kršenja prava novinara.

Srbija je počela pregovore, no nije otvorila niti jedno poglavlje. Komisija upozorava na "rasprostranjenu korupciju" te je zatražila konkretne korake u borbi protiv organiziranog kriminala. Ističu da je napredak Srbije povezan sa "normalizacijom" odnosa sa Kosovom.

Juncker najavio da u pet godina neće biti proširenja

Albaniju su pohvalili zbog provođenja reformi. No, oporba je bojkotirala parlament i Komisija u izvještaju nije spomenula ništa o pokretanju pristupnih pregovora. Za BiH pišu da ima je napredak u zastoju zbog političkih borbi između etničkih skupina.

Izvješće u kojem nema preporuka za konkretne mjere u pristupanju država Zapadnog Balkana objavljeno je nakon što je novi šef Europske komisije Jean-Claude Juncker ranije kazao da u njegovom petogodišnjem mandatu niti jedna nova država neće ući u EU. Da mu proširenje neće biti prioritet u mandatu, Juncker je pokazao i time što je taj resor dao jednom od najvećih skeptika prema proširenju u državama EU, Austrijancu Johannesu Hahnu.

Cijeli izvještaj Europske komisije pročitajte OVDJE  

>>Povjerenik EK: Energetska unija - što se čeka?

>>Šaljite mandarine u škole i vrtiće, EU plaća

Komentara 18

DU
Deleted user
19:16 08.10.2014.

Bar 100 godina neka ostane ovako,dobro je!

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
19:38 08.10.2014.

2019. je sutra i to je premalo vremena, barem do 2030. nitko od njih ne bi smio u EU. Mi trebamo biti što dalje od "regijona".

TO
tolitol
19:12 08.10.2014.

Nije da Juncker ne želi proširenje samo po sebi već je činjenica da je u sljedeće 4 godine nemoguće nijednoj zemlji s kojom se pregovara završiti pregovore i provesti ratifikaciju pristupnog ugovora u svim državama članicama. I to je činjenica. Drugi je par rukava to što javnost u zapadnobalkanskim zemljama i dalje misli da je ulazak u EU nešto nalik glasovanju na Euroviziji, a ne dugotrajan tehnički proces. Pa su tako Srbijancima njihove elite sve do nedavno obećavale da se ulazak Srbije planira za stogodišnjicu početka prvog rata tj. 2014. Prije toga je bila ključna godina 2012. kad je tobože čitav "region" trebao zajedno ući. Sad preko Drine pričaju o 2018. Iz jedino njima poznatog razloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije