Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2014. u 12:00

Stier je zamolio Ružu Tomašić da objasni je li za ili protiv da Srbija počne pregovore u siječnju, a Tomašić je odgovorila da je za. Neobičan stav za političarku koja se protivila ulasku Hrvatske u EU

Prema jednoj tezi Nathalie Brack, doktorice političkih znanosti i asistentice na sveučilištu ULB u Bruxellesu, euroskeptični zastupnici u Europskom parlamentu dijele se na odsutnjake, javne govornike i pragmatičare. Ovim prvima česta odsustva iz EP-a služe kao još jedan od načina da pokažu prezir prema institucijama EU, pa i onoj od koje primaju plaću od oko 8000 eura mjesečno. Ovi posljednji - pragmatičari - su euroskeptici koji ipak usmjeravaju svoj rad u EP-u prema kakvim-takvim rezultatima. Utječu na odluke.

U kategoriju “javni govornici” ulaze, pak, oni euroskeptični zastupnici u EP-u koji koriste govore na sjednicama samo kao kanal komunikacije sa svojim biračima. Svojim govorima žele utjecati na birače u svojoj državi, ne na europske odluke koje se donose. Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića koja je u EP ušla s liste HDZ-a, ostavlja dojam kao da pripada u tu kategoriju. Vrlo je aktivna u slanju pismenih upita Europskoj komisiji, u davanju izjava medijima, u držanju govora na sjednicama, ali njezini nastupi zvuče ozbiljno i uvjerljivo uglavnom njezinim biračima kod kuće, ne toliko i sugovornicima u EP-u ili drugim institucijama EU. Kad zastupnik želi ostaviti traga u nekoj rezoluciji ili odluci EP-a, važno je da njegovi stavovi dopiru do sugovornika u EP-u, ne toliko do njegovih birača. A stavovi koji zvuče kao da nemaju baš puno smisla teško nalaze put do drugih sugovornika.

Uzmimo, primjerice, stav koji je Ruža Tomašić izrekla u raspravi o napretku Srbije prema EU. Naglasivši da je napredak Srbije važan Hrvatskoj zbog slobodne trgovine i borbe protiv organiziranog kriminala, Tomašić je ipak većinu govora posvetila tezi da se srpska politika nije promijenila od doba kad je bila otvoreno agresorska. Propustila je, međutim, otkriti svoj stav o najbitnijem pitanju: smatra li da Srbija treba otvoriti pristupne pregovore s EU ili ne. Opći dojam njezina govora bio je da Srbija ne zaslužuje otvaranje pregovora. No, kad ju je HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier zamolio da objasni je li za ili protiv toga da Srbija započne pregovore u siječnju, Tomašić je zbunjeno odgovorila da je za.

To je neobičan stav: političarka koja se protivila ulasku Hrvatske u EU podržava ulazak Srbije u pregovore s EU. Da je bilo po Ruži Tomašić, Srbija i Hrvatska danas bi bile u istom košu: izvan EU, obje u pregovorima nakon kojih bi ili ušle zajedno u Uniju ili dugoročno ostale u slijepom crijevu Europe. Da je Ruža Tomašić odgovorila drukčije, da se izjasnila protiv otvaranja pregovora Srbije i EU (što nije), opet bi se našla u neobranjivoj poziciji. Od Srbije koja ne pregovara s EU Hrvatska može imati samo štetu i nikakvu korist. Od Srbije koja je dugoročno “zaključana” u pregovorima s EU Hrvatska može imati koristi. Za tu korist nećemo se izboriti sipanjem parola u stilu “drž’te četnika”.

Ruža Tomašić nije rekla ništa što u svojim raspravama u EP-u nisu rekli i, primjerice, Davor Stier, Nikola Vuljanić ili Tonino Picula. Samo je više puta spomenula riječ “četnički”. Stierova replika ogolila je Ružu Tomašić. Možda je i takav iskren parlamentarni nastup potaknuo širenje glasina da će Davor Stier biti kažnjen lošim ili nikakvim mjestom na listi HDZ-a na idućim europskim izborima? Jer, Ružu Tomašić vrh HDZ-a ponovno želi vidjeti na zajedničkoj listi, a HDZ je pod predsjednikom Tomislavom Karamarkom stranka koja više no ikad prije promovira slijepu poslušnost i izostanak drukčijeg mišljenja među svojim članovima. Ni jedno ni drugo ne ide Stieru u korist. Međutim, sve to ne ide u korist ni HDZ-u.

Stranka koja se teško izborila za privilegij da u Europi bude percipirana kao normalna članica obitelji europskih pučana sada na europskom terenu iz igre izbacuje najbolje predstavnike takve politike, a u igru uvodi radikalno desne igrače. Strategija je u početku mogla biti shvatljiva i legitimna. HDZ je, dotaknuvši dno, krenuo prvo učvrstiti svoje desno biračko tijelo i u tom procesu uključivanje Ruže Tomašić spriječilo je mogući odlazak HDZ-ovih birača u drugi, desniji tabor. No, ta je strategija u jednom trenutku, nakon konsolidiranja desnog biračkog tijela, morala početi zahvaćati glasove koje HDZ može pokupiti bliže centru. Odbace li zaista Stiera, a prigrle Ružu Tomašić drugi put, HDZ-ovci će se dodatno odmaknuti od komfornog europskog desnog centra prema neistraženom terenu krajnje desnice.

Komentara 165

BI
budimo_iskreni
13:14 27.01.2014.

Zašto bi isticanje četništva srbije bilo u suprotnosti sa suzdržanim stavom ruže tomašić oko početka pregovora? Totalna neinformiranost kolumniste...

DU
Deleted user
13:16 27.01.2014.

Ovaj polunovinarski uradak je obican placeni i ciljani tekst. Mijesanje jabuka i krusaka na jedan perfidni jeftin nacin. Dragi neinformirani novinaru tko te placa za pokusaj razjedinjavanja desnice koja napokon ugrozava ljevicu. Tocno se zna tko je glasovao za ,a tko je bio suzdrzan . Kad god ankete koiko god bile napuhane ili neobjektivne i pokazu da je desnica zaprijetila ljevici objavi se ovakav ili slican tekst. Vrlo neinteligentno i neocekivano za Vecernji.

Avatar antuntun55
antuntun55
12:52 27.01.2014.

u čemu ju je to "ogolio"..Ruža se pokazala kao pragmatičan političar ,jer su pregovori za ulazak Srbije u EU prilika Hrvatskoj da riješi hrpu inače nerješivih pitanja sa Srbijom...povratak opljačkanih ,umjetnina,arhiva (NDH) ,otvaranja udbinih arhiva ,granica ,hrvatska manjina u Srbiji,ratnaa šteta ,sudbine "nestalih"...i u konačnost na granici imati državu u koju je stigla civilizacija...Bravo Ružo!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije