Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BARBARSKI ČINOVI'

Jakovčićeva rezolucija o Srebrenici u obliku rasprave svih predsjednika u EP-u?

Ivan Jakovčić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
13.06.2015.
u 20:00

Jakovčić nacrtom rezolucije želi pozvati čitavu EU da "učini sve u svojoj moći kako se takvi monstruozni barbarski činovi ne bi nikad više ponovili u Europi"

Tekst kojim Europski parlament osuđuje genocid u Srebrenici, koji je predložio Ivan Jakovčić (IDS) i za to dobio podršku europskih liberala, možda ipak neće na srpanjskoj sjednici EP-a biti usvojen u obliku rezolucije nego u obliku govora predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza i predsjednika svih političkih grupacija u EP-u. Stav da nije potrebna rezolucija već je dovoljna rasprava svih vodećih europarlamentaraca prevladava, kako doznajemo, nakon konferencije predsjednika svih političkih grupa u EP-u, na kojoj se dogovarao dnevni red za srpanjsku sjednicu.

- Meni je važno da Europski parlament dostojno obilježi 20. godišnjicu genocida u Srebrenici. To je bio prvenstveni cilj moje inicijative. Kakav će konačni oblik moj prijedlog imati, to je za mene u drugom planu - kaže Jakovčić. 

Srbijanski dnevni list Danas objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je u EP-u prevladao stav da bi rezolucija "bila previše problematična zbog hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu". No, naši izvori u EP-u tvrde da je to dezinformacija, vjerojatno plasirana iz redova stranih europarlamentaraca koji se ponašaju zaštitnički prema Srbiji, pa čak i kad je riječ o genocidu u Srebrenici, potvrđenom u presudama dvaju međunarodnih sudova. 

U Jakovčićevu nacrtu rezolucije spominje se da su za pokolj više od 8000 muslimana odgovorne "snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom generala Mladića i paravojne postrojbe, uključujući i neregularne jedinice srpske policije koje su ušle na teritorij BiH iz Srbije". U nacrtu se navodi i "impotentnost međunarodne zajednice", kao i tvrdnja da je i EU imala "negativnu ulogu" zbog manjkavog mehanizma donošenja odluka i zbog izostanka istinske vanjske i sigurnosne politike. Jakovčić nacrtom rezolucije želi pozvati čitavu EU da "učini sve u svojoj moći kako se takvi monstruozni barbarski činovi ne bi nikad više ponovili u Europi".

>> Njemačka, Britanija i SAD demontiraju Dodika i RS

>> 'Nisam znao da je Mladić krvnik, uzeo sam čokoladu, a on mi je ubio obitelj'

Komentara 5

D1
d12345
17:21 17.06.2015.

Zašto u rubrici o E.U.-uvijek na naslovnoj stranici ljevičarski političari....zašto nikad ne pišete o konzervativnim i desnim zastupnicima.....jadno

Avatar nekakav
nekakav
07:20 15.06.2015.

a eto, nitko se više ni ne sjeća savezničkog bombardiranja dresdena.... to nijebio zločin. moga je jakovčić potegnuti i malo šire, pa u rezoluciju staviti vijetnam. da se ne zaboravi. al nije. bitno je forsirrati srebrenicu, za koju su sviu svi pomalo krivi, un jer ju je proglasio zaštićenom zonom ,a da je nije mogao obraniti. srbi zato jer su ipak tamo napravili zločin, kakav, teško je reći, s obzirom na to kolko nepoznanica ima i dalje oko toga. bosanci, također krivci. da nizu zloupotrebljavali posebna status srebrenice, vjerojatno do toga ne bi došlo. svaka granata koja je izletjela iz srebrenice van nije bila dozvoljena, i o tome nitko ne priča. znate, 20 godina nakon kraja rata je malo bedasto i dalje jahati na tome. puno previše toga mi ne znamo. kao i markale, za koje ne postoji niti jedan kvalitetni dokaz da ga je ova ili ona strana napravila. još jednom ,ne postoji. tvrdnje ljudi koje su zete kao mjerodavne nisu stručne, a niti s dokazima. sve se upregnulo da se srbe optuži za sve i svašta. rezultat je malo drugačiji od očekivanog. za zločine su osuđeni isključivo srbi. ajd im vi sad objasnite tko je pobio desetke tisuća srba, i da nitko neće za to odgovarati. oni su svoj križ ponijeli i nose ga, teško, a još teže je gledati da druge dvije strane ne snose nikakve kazne za isto. znate, licemjerje i dvostruki standardi te jednom dovedu u poziciju da napraviš grešku koja te uništi. zapad ju je napravio. i još je i povećava, raspiruje. eto, s rusijom se zakačili. na dulji rok nemaju šanse. europa je ta koja je izgubila svaki sukob.

BL
Blizard
01:11 14.06.2015.

Zaštitnici genocida u Srebrenici nekad su sami činili isto !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije