Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrena stihija

Izvanredno stanje na grčkom otoku Hios: Vatra guta sve pred sobom, aktivirane kopnene i zračne snage

Foto: ilustracija
1/3
25.07.2016.
u 20:35

Deseci vatrogasaca i zrakoplovi bore se s vatrenom stihijom koju nikako ne uspjevaju staviti pod kontrolu

Grčka je proglasila izvanredno stanje na egejskom otoku Hiosu kojim bjesni šumski požar, priopćile su u ponedjeljak vlasti. Deseci vatrogasaca i zrakoplovi bore se s vatrenom stihijom koju nikako ne uspjevaju staviti pod kontrolu.

Šumski požar izbio je u ponedjeljak rano ujutro gutajući sve pred sobom, uključujući masline i tršlje, važan izvor prihoda za taj otok na kojemu živi oko 52000 ljudi.

"Ovo je jako ozbiljno... vlasti čine najviše što mogu i aktivirale su kopnene i zračne snage", rekla je Christiana Kalogirou, guvernerka Sjeverne egejske prefekture kojoj pripada Hios.

Zarezivanjem kore tršlje dobiva se smola i eterično ulje mastika koja se koristi za proizvodnju različitih proizvoda: od alkoholnog pića do raznih proizvoda za ljepotu i zdravlje. Mastika s Hiosa ima u EU zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. 

"Nažalost, u nekim dijelovima je zabilježeno potpuno uništenje", rekao je predstavnik udruege proizvođača mastike za lokalne novine Politis.

>> Nakon Grčke i Brexita koja bi država gurnula glavu u omču – euro

Komentara 1

Avatar imotska115
imotska115
14:38 27.07.2016.

Nisam znao da vatra moze sve progutat, navodno i kamenje na otoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije