Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U paketu s Turskom

I s Kosova bez viza u EU iako ih Madrid nije priznao

A man gestures as he walks during May Day demonstrations in Istanbul, Turkey, May 1, 2016.     REUTERS/Osman Orsal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.05.2016.
u 07:00

Primjedbe bi mogle doći iz Francuske i Njemačke koje strahuju da bi Kosovari mogli zloupotrebljavati bezvizni režim

Europska komisija predložit će danas da se državljanima Turske i Kosova ukinu vize za schengensku zonu, doznaje se neslužbeno od upućenih izvora u Bruxellesu.

Usvajanje tog prijedloga ići će po ubrzanoj proceduri kroz Europski parlament i Vijeće EU-a u slučaju Turske, jer je ukidanje viza za Turke uvjet koji EU mora ispuniti do kraja lipnja ako želi da Turci nastave ispunjavati svoj dio obveza iz akcijskog plana o zaustavljanju neregularnih migracija iz Turske u Grčku.

No, prijedlog o ukidanju viza Kosovarima ići će po normalnoj, ne ubrzanoj proceduri, a taj je prijedlog specifičan jer će prvi put u države članice schengenske zone, poput Španjolske, bez viza moći putovati državljani države koju Španjolska i još neke članice uopće ne priznaju.

Ipak, ne očekuje se da će Madrid biti protiv Komisijina prijedloga, jedine ozbiljnije primjedbe mogle bi doći iz Francuske i Njemačke koje strahuju da bi Kosovari mogli zloupotrebljavati bezvizni režim, ali i te primjedbe trebale bi s vremenom biti otklonjene, nakon čega će Kosovo postati posljednja država sa zapadnog Balkana koja dobiva bezvizni režim s EU.

>> EK: Kraj Schengena koštao bi 5 do 18 milijardi eura

>> Kosovo postalo nova članica Uefe!

Komentara 11

AN
anonimus00
07:20 04.05.2016.

greska je bila ulaz u EU.nadam se sto brzem raspadu ove tvorevine pod zapovjednistvom Njemacke

KO
korisniksb
08:59 04.05.2016.

Eu-umjetna tvorevina,lagano puca po šavovima,(da lagano...)tako da se nadam i ja što brzem raspadu.EU nije nista,nego za ljude koji su jako bogati da se obogate još više.Veliko tržište bez kontrole,bez graničnih čekenja,samo da roba ide što brže...

LA
lakočemo
13:56 04.05.2016.

bit će dopa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije