Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove okolnosti

Hrvatska je na ljeto spremna za Schengen, no u EU 'signali nisu pozitivni'

granična policija
Foto: ilustracija
26.01.2015.
u 10:15

MUP već krenuo s provjerom spremnosti naših graničnih policajaca

Hrvatska će nekoliko mjeseci prije 1. srpnja 2015. službeno najaviti Europskoj komisiji da će do 1. srpnja poslati formalan zahtjev za ulazak u schengensku zonu bez granica, no već sada, kako neslužbeno doznajemo od upućenog izvora, MUP radi vlastitu evaluaciju spremnosti hrvatskih graničnih policajaca za uvođenje schengenske granice. Nakon što Hrvatska službeno podnese zahtjev za ulazak u Schengen, Komisija će biti ta koja će raditi službenu evaluaciju, odnosno dolaziti u nenajavljene inspekcije na hrvatskoj granici, no informacija da se već radi interna evaluacija kojom se želi istrenirati sustav kako bi bio spreman kad dođe prava europska evaluacija govori o ozbiljnosti s kojom Hrvatska ulazi u proces apliciranja za Schengen.

Raspisani su svi natječaji i nabavlja se sva oprema koja je potrebna za nadzor schengenske granice, no sama oprema nije najvažniji element. Važno je da u svakom trenutku naša granica, na bilo kojoj poziciji na koju dolazi provjera, bude jednako čvrsta kao, primjerice, u Švedskoj ili u Francuskoj – kaže izvor upoznat s ovom temom, koji je želio ostati anoniman.

Sve manje povjerenja

No, ljudi koji rade na pripremanju Hrvatske za podnošenje aplikacije za ulazak u schengensku zonu priznaju da im "ne idu na ruku sadašnji događaji" nakon terorističkih napada u Parizu.

Signali nisu pozitivni. Ako druge države EU u ovom trenutku imaju sve manje povjerenja u vlastitu schengensku granicu, bez Bugarske, Rumunjske i bez Hrvatske, naravno da se neki boje bilo koga drugoga primiti u schengensku zonu – kaže naš sugovornik dobro upućen i u raspravu unutar Vijeća EU, koje sljedeći neformalni sastanak na ovu temu ima ovaj tjedan u Latviji.

Traže veću kontrolu

Večernji list u Bruxellesu je imao uvid u klasificirani dokument EU, napisan kao priprema za taj sastanak Vijeća. U njemu se jasno navodi da je "Schengen dio rješenja, a ne dio problema", što sugerira da EU neće dopustiti da se vraćaju granični prijelazi u tu zonu bez granica u kojoj je 26 zemalja. No, da bi zadovoljio Francusku i druge zemlje koje u borbi protiv terorizma traže veću kontrolu unutar Schengena, dokument navodi da je cilj "pooštriti kontrole na vanjskim granicama schengenske zone", što znači i na granici Hrvatske s Mađarskom i Slovenijom. No, dokument naglašava i da treba izbjeći opasnost da oštrije kontrole stvaraju veće gužve putnika na granicama: "Tehnička rješenja trebaju biti tako razvijena da ne bude utjecaja na vrijeme čekanja putnika tijekom graničnih kontrola".

Komentara 64

Avatar gecdra
gecdra
10:32 26.01.2015.

Kaj Šengen,Kineski zid trebamo.

CR
crocro
11:06 26.01.2015.

Kada bi se Hrvatski carinici i policajci uživjeli u ulogu zaštite Hrvatskih granica na isti način i u istom obimu kako su nastupali slovenci carinici i policajci prema Hrvatskim građanima sve dok Hrvatska nije postala punopravna članica EU, tada bi mogao vjerovati da bi Schengen na granici između Hrvatske s jedne strane, te BiH i srbije s druge strane mogao zaživjeti već od 01.01.2016. godine. Hrvatski policajci i carinici morao se postaviti i biti nemilosrdni i nepopustljivi, temeljiti i odgovorni a nadasve profesionalni popuf svih policajaca članica zemalja EU. Svaki kriminalac i svaka osobva nečasnih namjera mora znati da je granica nepropusna i da nema nikakve šanse prevariti ili zavarati policajca ili carinika na graničnom prijelazu te da sve osobe nečasnih namjera znaju i da prošire glas kriminalnom miljeu da su Hrvatski policajci čvrsti, profesionalni i nepotkupljivi. Kada bi izvanredne kontrole potvrdile karakteristike naših državnih službenika na granici, Hrvatska bi mogla računati na brzi ulazak Hrvatske u Schengen. Ali ako Hrvatska priopći da je spremna a kontrola na granici ustanovi ili šupljikavost ili potkupljivost drž. službenika, Hrvatska može računati da do daljnjega neće biti članica Schengenske zone. Zato je glavna zadaća MUP i carine, na zadaće uputiti odgovorne i profesionalne službenike kojima će u interesu biti ugled Hrvatske a ne osobni interes, te ih dodatno obučiti odgovornosti i profesionalnosti na nivou policije i carine najrazvijenijih članica EU, te ih učestalo provjeravati na djelu kako se ne bi opustili. Tko je spreman žrtvovati se za Hrvatski ugled neka se javi ako ispunjava uvjete a tko nije spreman podnijeti teret odgovornosti neka napusti ovaj zahtjevan posao.

DU
Deleted user
10:50 26.01.2015.

Granica sa BiH je šuplja kao sito. Država bi morala zaposliti dodatne snage samo da bi nadzirala tu granicu svi znamo da ta država nema para jer bi to sve koštalo par milijardi kuna koje nemamo. Plus sva korupcija koja postoji je još jedan minus tomu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije