Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR PICULI

Hrvatska bi mogla dobiti bezvizni režim ako SAD digne prag odbijanja na 10 posto

Tonino Picula
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
30.11.2015.
u 17:51

Najvažniji kriterij da Hrvatska uđe u program izuzeća od zahtjeva za vizu SAD-a jest stopa odbijanja zahtjeva za vizu od 3%

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pitao je Europsku komisiju u kojoj je fazi proces uspostave potpunog viznog reciprociteta za naše građane sa SAD-om, s obzirom na već uznapredovale pregovore o TTIP-u, u kojem je još jednom istaknuo kako slobodno kretanje ljudi mora prethoditi slobodnom kretanju roba, priopćeno je danas iz Piculina ureda.

Na Piculino pitanje postavljeno u rujnu, povjerenik Dimitris Avramopoulos odgovorio je u ime Komisije da "Komisija pridaje veliku važnost načelu reciprociteta izuzeća od zahtjeva za vizu te da se o toj temi nedavno raspravljalo sa SAD-om na sastanku ministara EU i SAD-a u Rigi te na trećem krugu tripartitnih sastanaka u okviru mehanizma reciprociteta, održanima u lipnju", navodi se u priopćenju.

Najvažniji kriterij da Hrvatska, uz ostale četiri zemlje članice EU koje još nemaju bezvizni režim sa SAD-om, uđe u program izuzeća od zahtjeva za vizu SAD-a (tzv. Visa Waiver Program) jest stopa odbijanja zahtjeva za vizu od 3%.

– No, dobra je vijest za Hrvatsku da je Vlada SAD-a Kongresu ponovno predstavila prijedlog zakona (JOLT Bill1) kojim bi se taj prag povećao sa 3 na 10%. Ako se taj prijedlog zakona donese, to bi pozitivno utjecalo na države članice za koje je stopa odbijanja zahtjeva za vizu niža od 10%, što je uvjet koji Hrvatska zadovoljava – ističe zastupnik Picula.

Komisija je ovoga mjeseca podnijela već treće izvješće s analizom razvoja situacije u pogledu nereciprociteta u području vizne politike sa SAD-om te na tom problemu nastavlja predano raditi.

– Komisija je svjesna važnosti tih pitanja te vodi računa o tome da pregovori o TTIP-u budu usklađeni s ukupnim nastojanjima na razini Unije i država članica da se što prije postigne potpuni vizni reciprocitet s SAD-om – zaključio je povjerenik Avramopoulos.

Europski parlament je u izvješću o pregovorima o TTIP-u u srpnju usvojio amandmane zastupnika Picule kojima je Komisiji poručeno da je pojednostavljenje viznog režima za europske pružatelje usluga i robe ključni element za iskorištavanje prednosti koje taj sporazum nudi te da je potrebno povećanje političkog pritiska na SAD kako bi se zajamčio potpuni reciprocitet u viznom režimu, odnosno jednako postupanje sa svim građanima država članica EU-a i bez diskriminacije u pogledu njihova ulaska u SAD, navodi se u priopćenju.

>> Picula: Lakše izdavanje viza pomoglo bi hrvatskom turizmu

>> EK ne pritišće SAD da nam ukine vize jer mi to – nismo tražili

Komentara 9

US
Usora110
19:39 30.11.2015.

E to bo bio pravi uspjeh, mogli bi se brzo rijesiti jos par desetaka tisuca nezaposlenih.

CO
coconut
20:42 30.11.2015.

zbog čega bezvizni režim imaju brojni teroristi koij švrljaju po zapadu

ZE
zeljkof
19:42 30.11.2015.

nema nista od ovoga, pa i u samom izvjestaju pise da ce tesko biti bilo sta do travnja sljedece godine a najvjerovatnije nista posto SAD planiraju uvodjenje viza i za svih ostalih 38 zemalja VWP kako bi podigle sigurnost ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije