Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuska zaziva summit

Hollande: Europi prijeti beskrajna stagnacija

Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.08.2014.
u 13:00

Oporavak je preslab. Inflacija je preniska. Euro je prejak – rekao je Hollande, koji želi konkurentnije europske proizvode

– Europi prijeti dugačka, gotovo beskrajna stagnacija ako ništa ne učinimo – poručio je francuski predsjednik Francois Hollande i pozvao na izvanredni summit čelnika eurozone koji bi bio posvećen gospodarskom rastu, slabljenju eura kao valute i fleksibilnijem shvaćanju potrebe rezanja proračunskih deficita.

Hollandeov apel, izrečen na sastanku s francuskim veleposlanicima u četvrtak u Parizu, dolazi u trenutku kad se čini da je euro kao valuta ponovno u krizi, što ističe i naslovnica uglednog tjednika Economist s naslovom “Taj osjećaj utapanja (ponovno)”.

Prosječni BDP svih zemalja eurozone stagnirao je u drugom tromjesečju, Italija se vratila u recesiju, Francuska nema rasta, a čak je i proizvodnja u Njemačkoj pala 1 posto. Kako te tri zemlje čine trećinu ekonomske snage eurozone, rast u drugim zemljama nije dovoljan za oporavak eura.

– Oporavak je preslab. Inflacija je preniska. Euro je prejak – rekao je Hollande, koji se zalaže za slabljenje eura u odnosu na druge svjetske valute kako bi europski proizvodi postali konkurentniji u svijetu i time izvozno uspješniji.

Hollande traži i da se pravilo o proračunskom deficitu ispod tri posto BDP-a počne primjenjivati fleksibilnije, a ne tako strogo kao do sada. Države EU, među njima i Francuska i Hrvatska, suočene su s procedurom smanjenja prekomjernog deficita u sklopu koje Bruxelles uz podršku Berlina traži nemilosrdne rezove, sve u cilju smanjenja deficita na ispod tri posto. Francuska je dobila rok do kraja 2015. da smanji svoj deficit ispod tri posto, ali sada iz Pariza najavljuju da neće moći ispuniti tu obvezu. Italija također pokušava natjerati Bruxelles na fleksibilnost pa je tako talijanski ministar prometa Maurizio Lupi zatražio da se ulaganja u prometnu infrastrukturu ne računaju kao proračunski deficit.

>>U Europskoj uniji BDP porastao 0,2 posto

>>Čak je i Grčka više profitirala od EU nego Britanija

Komentara 1

XA
xaron
20:58 01.09.2014.

Sve je dobro rekao, samo je trebao dodati : a naši političari su ....vna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije