Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT

Gotovo svaki peti nezaposleni u EU našao posao krajem 2015.

nezaposleni
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
25.05.2016.
u 12:38

Posao je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju pronašlo 18 posto nezaposlenih na razini EU iz prethodnog tromjesečja, odnosno 3,5 milijuna, utvrdili su u Eurostatu

Gotovo svaki peti nezaposleni u Europskoj uniji našao je posao u posljednja tri mjeseca prošle godine, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, čiji podaci upućuju na ravnomjeran tempo zapošljavanja u odnosu na prethodno tromjesečje.

Posao je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju pronašlo 18 posto nezaposlenih na razini EU iz prethodnog tromjesečja, odnosno 3,5 milijuna, utvrdili su u Eurostatu. Time je tempo zapošljavanja ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje, kada je posao uspjelo pronaći 17,9 posto nezaposlenih ili 3,7 milijuna.

Krajem prošle godine 64 posto nezaposlenih iz razdoblja od srpnja do rujna, odnosno njih 12,5 milijuna, ostalo je nezaposleno, a 18,4 posto ili 3,6 milijuna prešlo je u status ekonomski neaktivnog stanovništva, utvrdio je EUROSTAT.

Izvješće se temelji na anketi radne snage EU i ne uključuje podatke za Njemačku i Belgiju, kojima Europski statistički ured nije raspolagao.

Među 26 zemalja članica, čijim je podacima za četvrto tromjesečje 2015. EUROSTAT raspolagao, Danska je ponovo prednjačila najsnažnijim tempom zapošljavanja. Tako je svaki treći nezaposleni u toj zemlji – ili čak 32,8 posto njih – našao posao u posljednja tri mjeseca prošle godine. Slijedi Švedska gdje je posao našlo 29,2 posto nezaposlenih te Austrija s odgovarajućim udjelom od 27,4 posto.

Podatak o broju nezaposlenih u Hrvatskoj, koji su pronašli posao u četvrtom tromjesečju 2015., nije objavljen zbog premalog uzorka. Nezaposleno je u četvrtom tromjesečju ostalo njih 85,8 posto, a podatak o onima koji su prešli u status ekonomski neaktivnih također nije objavljen zbog premalog uzroka.

Viši je udio nezaposlenih koji su zadržali taj status u četvrtom tromjesečju 2015. od Hrvatske zabilježila samo Grčka, od 94,8 posto. Samo četiri posto nezaposlenih u Grčkoj našlo je posao, a u status ekonomski neaktivnog stanovništva prešlo je njih 1,2 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije