Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.04.2017. u 17:15

Ironično, ali MMF sad poziva vlade – doduše, bogatijih zemalja – da više daju radnicima

Odlična vijest! Gospodarstvo Europske unije raste najbrže u posljednjih šest godina i njegova ekspanzija više nije ekskluziva nekoliko najjačih ekonomija, već su benefiti prilično ravnomjerno raspoređeni u svim zemljama eurozone. S obzirom na to da većina novih članica koje ne dijele zajedničku valutu već ima bitno više stope rasta od eurozone, svanulo je izgleda svima u EU – “cveta cveće u cijelo preduzeće”.

Jučerašnji podaci o uzletu indeksa (PMI) čiju kraticu ne razumije nitko osim okorjelih ekonomskih analitičara i novinara koji o njima moraju pisati, zrcale, međutim, što se događa na terenu – ekonomska je aktivnost ubrzala i u segmentu proizvodnje i u uslugama, što znači da brže cirkulira roba, novac, radna snaga... Ipak se okreće!

Kreiranje novih radnih mjesta u nekim je zemljama zabilježilo desetogodišnje rekorde i – sve u svemu – analitički mozgovi zaključili su da bi rast gospodarstva EU mogao biti iznenađenje godine.

Ima jedna rečenica koja se često parafrazira u našem okruženju – “A što tu ima za me’?”

Osim što bi Europska središnja banka mogla ranije nego što je najavila odustati od svojih stimulativnih mjera, što korisnicima kredita na kraju lanca donosi rast kamatnih stopa, ne ispriječi li se između njih i te opasnosti konkurentsko otimanje za klijente, rastu pritisci i na povećanje cijena. Inflacija koju su ekonomski gurui godinama zazivali “na korist gospodarstva”, ali očito ne i njegovih krajnjih recipijenata, sad je tu.

Rast plaća ne samo da je nije slijedio – u krizi su se dodatno srozale, kao i čitav niz zaposleničkih “beneficija” (smatra se valjda da im se nešto daruje).

I dok je dugi niz godina Svjetska banka recitirala o potrebi smanjenja cijena radne snage i socijalnih transfera, ironije li, sad MMF poziva vlade (istinabog, razvijenih država) na povećanje plaća radnicima.

Socijalne razlike koje su akcelerirali svojim politikama postale su i za njih – prevelike.

>> Hrvatska će za ovih 5 projekata dobiti 2,4 milijarde kuna iz EU fondova

>> 'Europska unija ne smije oklijevati na zapadnom Balkanu'

Komentara 10

AA
aabbcc
17:39 23.04.2017.

EU danas: U Svedskoj pred svakim (vecim) ducanom u svakom gradu sjedi gradjanin EU i prosi kao i na svakom ulazu u bolnicu, kliniku i slicnim mjesta . Tako nesto nije nikada niko vidjeo do ove nam danas moderne EU.

AA
aabbcc
17:31 23.04.2017.

Place u EU su vec narasle na preko milijun eura mjesecno a bonusi i otpremnine na preko 5 milijuna eura i nema potrebe da dalje rastu.___ Treba zaustaviti rast sirotinje i prosjacenja gladnih, broj beskucnika na ulicama....

MG
milerazbojnik@gmail.com
13:12 23.04.2017.

kako lažu ovi europejci to je milina pol unije je bez posla upravo zahvaljujuči njihovoj truloj politici s bogatašima koji sav posao dadoše tamo negdje daleko poradi njihove veče dobiti jer im se nije htjelo plačat svoj narod da se svakom normalnom zgadi život i slažem se s tvrdnjom ljudi koji vele da dobiše tri kune pače više jer niti penziči ne dobiše ama baš ništa nula cjeli šezdeset osam posto a cjene da ti mrak padne gade mi se svi ti politički europarlamentarci da je neopisivo lažumažu i osiromašuju europu a i prije smo mi bili isti svi radili i trgovali jedni s drugima i nikom ništa nije falilo .jednom rječju smeče isto kao i prijašnji totalitarni sistemi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije