Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
padaju cijene

Evo koja nas pojeftinjenja još očekuju zbog ulaska u EU

mobitel
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
17.09.2013.
u 11:28

Uz cijenu autoosiguranja, pada i cijena električne energije, online-kupnja je povoljnija...

Ulaskom u Europsku uniju zabilježen je pad cijena autoosiguranja uslijed liberalizacije cijena. Generali je prvi osiguravatelj koji je nakon ulaska spustio cijenu, no taj će potez zasigurno konkurenciji stvoriti velik pritisak.

Cijene autoosiguranja nisu jedine koje padaju – evo koja nas još pojeftinjenja očekuju zbog ulaska u Europsku uniju.

Do 2016. ukinut će roaming u EU

Već od 1. srpnja 2014. u EU će biti zabranjene posebne naknade za roaming, ali samo za dolazne pozive, dok će sve naknade za roaming (i u odlaznim pozivima, kao i u prijenosu podataka) biti postupno ukinute do 2016.

Liberalizacija ruši cijenu struje

Postupnom liberalizacijom tržišta padaju i cijene struje u Hrvatskoj. Najprije je slovenska tvrtka GEN-I hrvatskim potrošačima ponudila 30 posto jeftiniju struju, na što je HEP odgovorio rušenjem svoje cijene za 10 posto.

Znatno pojeftinili rabljeni auti

Od ulaska u EU vrijede i nova pravila za uvoz rabljenih automobila. Prije ulaska u EU za golf VI koji u Njemačkoj stoji 82.500 kuna plaćalo se čak 43.781 kuna davanja, a nakon ulaska u EU čak 17.485 kuna manje – 26.296 kuna.

Povoljnija online-kupnja

Znatno je pojeftinila i kupnja preko interneta iz zemalja Europske unije. Po ulasku u EU ukinule su se carine, a time je znatno smanjena konačna cijena proizvoda. To vrijedi samo za uvoz iz EU, dok je uvoz iz SAD-a ili Kine i dalje jednako skup.

Hrana bi trebala još pojeftiniti

Po ulasku u EU ukinute su carine koje su na pojedine proizvode, meso i mliječne proizvode iznosile do 30 posto. Počeo je lagan pad cijena ukidanjem barijera za 270.000 kompanija iz EU. Prostor za rušenje cijena još je velik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije