Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BREXIT

Europski parlament traži od Velike Britanije da u utorak pokrene proces izlaska

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.06.2016.
u 17:29

Martin Schulz je ocijenio da bi neko neodređeno razdoblje izazvalo dodatne nesigurnosti i u opasnost dovelo radna mjesta

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je danas zahtijevao od britanskog premijera Davida Camerona da u utorak pokrene proceduru izlaska iz Europske unije, a istog dana je predviđen europski summit.

U razgovoru objavljenom u listu Bild, Martin Schulz je ocijenio da bi neko neodređeno razdoblje izazvalo dodatne nesigurnosti i u opasnost dovelo radna mjesta.

"To oklijevanje, samo radi taktičke igre britanskih konzevativaca, svima nam šteti", nastavio je. "Zato računamo da će britanska vlada održati svoja obećanja odmah, a summit u utorak je dobar trenutak".

Četiri najveće zastupničke skupine Europskog parlamenta su također sastavile rezoluciju kojom pozivaju Davida Camerona da pokrene Brexit u utorak, izvijestio je njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Parlamentarci pišu da je nužno izbjeći nesigurnosti i sačuvati jedinstvo Unije.

"Nikakva nova veza između Velike Britanije i EU ne može biti potvrđena dok ne bude završen sporazum izlaska", dodaju oni.

U petak nakon šoka zbog rezultata referenduma, premijer David Cameron je najavio svoju ostavku do listopada i tako prepustio svom nasljedniku pregovore Brexita s drugim zemljama članicama.

Prema članku 50 ugovora iz Lisabona, koji do sada nikada nije bio korišten, Velika Britanija mora službeno objaviti  Europskom vijeću, sastavljenom od šefova država i vlada, svoju namjeru da napusti Uniju.

Od tada zemlja koja izlazi i članice EU imaju dvije godine za pregovore o izlasku.

Summit šefova država i vlada je previđen za utorak i srijedu kako bi se razgovaralo o britanskom referendumu. Europski parlament će se sastati u utorak na izvanrednom zasjedanju. Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica koji su se u subotu sastali u Berlinu, zatražili su od britanske vlade da što prije pokrene proces izlaska.

Komentara 2

RM
rmd3
20:01 26.06.2016.

Pa kakva je to bitokracija u EU u kad neznate bivšu članicu ispratit birokratski van iz EU sprćije?dal u opće imat spreman scenarij za drzave koje idu van iz članstva ?očito da ne ,bitno da plaća ide kriminalcima u EU parlamentu. Bravo Britanci svaka ćast kapa dolje za hrabrost i nek vam je sa srećom.

DU
Deleted user
06:19 27.06.2016.

Radi ovoga na slici izaći će iz EU i drugi ako takvi ne prestano iza kulisa donositi odluke o drugima koji ih nikada nisu birali i ne znaju tko su. EU nije tu NE-KRIVA, treba zauzdati takve staljiniste, i demokratizirati se.Ako je GB izašla, znači da u EU puno toga ne valja i drugima! EU treba reforme i demokratizaciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije