Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minimaliziranje posljedica po EU

Europski ministri pozvali Britaniju da sada ne odugovlači s izlaskom iz EU-a: Neka se ne igra mačke i miša

Sastanak europskih ministara vanjskih poslova
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.06.2016.
u 14:06

Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica Europske unije, njemački Frank-Walter Steinmeier, francuski Jean-Marc Ayrault, nizozemski Bert Koenders, talijanski Paolo Gentiloni, belgijski Didier Reynders i luksemburški Jean Asselborn sastali su se u Berlinu kako bi razgovarali o posljedicama povijesne odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.

Europski ministri vanjskih poslova pozvali su Veliku Britaniju da hitno otvori pregovore o izlasku iz Unije kako bi se izbjegao politički vakuum i zabrinutim građanima Unije dali odgovori na pitanja o migracijama, sigurnosti i radnim mjestima.

Velika Britanija ne bi se trebala igrati mačke i miša odgađajući pregovore o izlasku iz EU-a, rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

Njegov kolega Nizozemac Bert Koenders ne želi politički vakuum nakon što su britanski birači na referendumu u petak izglasali izlazak iz Unije.

Belgijski ministar Didier Reynders ključnim smatra da Europa dade odgovore na pitanja o migraciji, sigurnosti i radnim mjestima.

Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault pozvao je London da pokrene članak 50. Lisabonskog ugovora.

"Stvar je hitna i moramo izbjeći razdoblje duge neizvjesnosti", rekao je Ayrault.

Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica Europske unije, njemački Frank-Walter Steinmeier, francuski Jean-Marc Ayrault, nizozemski Bert Koenders, talijanski Paolo Gentiloni, belgijski Didier Reynders i luksemburški Jean Asselborn sastali su se u Berlinu kako bi razgovarali o posljedicama povijesne odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.

"Uvjeren sam da će te države poslati poruku da nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu, taj projekt mira i stabilnosti", rekao je Steinemeier prije sastanka s kolegama iz Francuske, Italije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Pariz i Berlin na tom sastanku predstavljaju svojim partnerima "konkretna rješenja" kako bi EU "bio učinkovitiji", rekao je Ayrault te dodao  "Svi priznaju da francusko-njemački dvojac igra ulogu. On nije ekskluzivan no ako nema dobrog francusko-njemačkog razumijevanja to paralizira sve ostale". 

Nakon šoka i poziva na mir, europski čelnici kreću u akciju kako bi šok izazvan Brexitom i proces razdvajanja Velike Britanije od Europske unije bio što manje bolan.

Taj razvod neće biti prijateljski, upozorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pošto su na referendumu britanski državljani glasali za izlazak te je zatražio da London "odmah" podnese zahtjev za napuštanjem Europske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u petak  izrazila žaljenje zbog "udarca nanesenog Europi" i "procesu europskog jedinstva", pozvala je u ponedjeljak u Berlin francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, talijanskog premijera Mattea Renzija, a odvojeno će primiti i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar lvan12
lvan12
14:30 25.06.2016.

Sada vrijeme radi protiv EU! Sljedeće godine će se raspasti ili UK ili EU... Englezi će svim silama htijeti dokazati Škotima i Ircima da je EU prošlost i da im je bolje da se drže otoka. Prema sposobnošću i lukavošću političara, promišljanju i taktici, UK tu ima daleko veće šanse od EU! Cilj je izvući još koju državu van i ostalo će se riješiti samo od sebe...

DU
Deleted user
14:53 25.06.2016.

ako merkel ima "muda"neka raspise referendum u njemackoj,

Avatar Matija22
Matija22
14:24 25.06.2016.

mislili englezi da će se plakat za njima hahahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije