Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA POVLASTICA

Europska komisija: Apple treba Irskoj platiti do 13 milijardi eura

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.08.2016.
u 12:15

Irski porez na dobit je 12,5 posto, dok je Apple plaćao do sada tek jedan posto

Apple, američka tehno multinacionalka, odlučila je Europska komisija pod vodstvom Margarethe Vestager, mora platiti 13 milijardi eura poreza. Irska, zemlja u kojoj je europsko sjedište Applea, protivi se tomu, jer upravo su oni poreznom povlasticom omogućili Appleu da plati manje. 

Irski porez na dobit je 12,5 posto, dok je Apple plaćao do sada tek jedan posto. Države članice ne smiju odobravati porezne povlastice odabranim kompanijama, to je ilegalna rabota spram EU pravila i zakonodavstva i vrijedi za sve zemlje članice. Dakle, osim što je Apple novčano kažnjen i Irska vlada dobila je po prstima jer im je omogućila izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

U Appleu su ustvrdili da je ovakva odluka EK iznimno štetna te da će posljedicu osjetiti zaposleni odnosno utjecat će na radna mjesta. Jednako su uznemireni i u irskog vladi i jednakog stava.

Komisijina odluka ima puno dublje značenje, naime, Europa spram niza procesa koji se vode protiv tehno kompanija, a u zadnje vrijeme istrage niču i protiv Googlea, Facebooka..., odlučila je ući u ozbiljan rat. Američke multinacionalke naljutile su EU vladare. Sigurno je da će rat trajati, pobjednik je neizvjestan.

>> EK optužuje Irsku da je pogodovala Appleu, prijeti mu kazna od nekoliko mlrd. €

>> Rumunjska IT stručnjake oslobađa poreza, Nijemci im brzo izdaju radne dozvole

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:03 30.08.2016.

Da samo Apple, cijela irska IT industrija tako funkcionira (porezne olakšice, te skoro ne plaćanje poreza) te su tako preoteli milijune radnih mjesta ostalim državama EU.

G4
G_4
08:16 01.09.2016.

XY firma dođe u Irsku i sa njima dogovore uvjete poslovanja i sada firma mora platiti nekome nešto jer se ovaj tako sjetio valjda fali birokratima novaca, a Irska dobila "packe po prstima" koja smijurija. Ne znam tko je izmislio te floskule i što znače "dobio po prstima" ili "najstrože osudio" ono ljudi izgube živote, ovi "strogo osude" i idemo dalje, drugim riječima pojeo vuk magare. Ako već treba netko platiti onda je to Irska jer je dozvolila takav način poslovanja. Bar su platili 1% kod nas se porezi opraštaju pa nitko nije dobio po prstima. Sad će i kod nas otpisivati dugove jer je netko htio novi telefon nabio račun i sada će se ta razlika svaliti na nas koji sve uredno plaćamo. Što im nisu u startu zabranili poslovanje po tim uvjetima, ako ja prodajem nešto u Njemačkoj ili Mađarskoj plačam porez koliki je u toj zemlji, a ne koliki je u Hrvatskoj jer sam tako dogovorio sa poreznom upravom. To mi sve smrdi na ono Vi samo poslujte, a od 26 milijardi € koliko bi trebali platiti dat će te pola 13..€ kao mi će mo Vas kazniti da se drugi ne osile i svima dobro.

DU
Deleted user
14:13 30.08.2016.

Ne samo oni nogo i google trebaju skresati papke i sve ostale Američke firme koje drže monopol i ne plaćaju poreze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije